Plannen voor nachtverblijf Nethedal zijn concreet Rotary Heist-op-den-Berg spreekt internationale contacten aan

Heuglijk nieuws bij Dagcentrum Nethedal uit Booischot (Heist-op-den-Berg): de plannen voor een langverwacht nachtverblijf zijn intussen klaar. Dat verrijst de komende jaren aan de Werftsesteenweg in Heist-op-den-Berg en zal plaats bieden aan twaalf mensen met een beperking. Rotary Heist-op-den-Berg, dat aan de wieg stond van het centrum, waakt als een goede huisvader mee over het project en tracht er ook internationale steun voor te verkrijgen.

Dagcentrum Nethedal werd in 1985 opgericht onder impuls van Mon Liekens, voormalig directeur van het Instituut Mevrouw Govaerts, een school voor buitengewoon onderwijs in Heist-op-den-Berg. Hij stelde vast dat jongeren met een beperking na hun schoolcarrière moesten uitwijken om ondersteuning te vinden. Zijn idee om in Groot-Heist een dagcentrum voor volwassenen uit te bouwen, werd vanaf dag één ondersteund door Rotary Heist.

Met hulp van enkele Rotariërs konden er eerst tien mensen terecht in het vroegere gemeentehuis van Schriek, maar de vraag naar opvang bleef stijgen. Tegen 2000 was in Booischot een nieuwbouw klaar, volledig aangepast aan de noden van de  gasten. “Momenteel maken er 32 mensen gebruik van onze diensten, de meesten voltijds”, legt directeur Herwig Jacobs uit. “We werken met veertien personeelsleden, goed voor een kleine tiental voltijdse equivalenten.”

Het dagcentrum is inmiddels dus goed ingeburgerd en groeide uit tot een vaste waarde, maar vanaf het begin hadden de initiatiefnemers al de ambitie om ook een dag- en nachtverblijf uit te bouwen. “Jarenlang trachtten we daar subsidies voor te krijgen, maar telkens vielen we uit de boot”, zegt Jacobs. “Nu onze sector meer richting een vrije markteconomie is geëvolueerd, konden we zelf het initiatief nemen.”

Nethedal vond bij de Maatschappij voor de Huisvesting van het Kanton Heist-op-den-Berg een geknipte partner voor het project. Die laatste gaat de komende jaren een inclusief bouwcomplex aan de Werftsesteenweg bekostigen. Nethedal betaalt in ruil een vaste huurprijs voor het gedeelte dat zij daarvan gaan benutten. “Het gelijkvloers en de eerste verdieping is volledig voor ons. Op de tweede en derde verdieping komen gewone appartementen”, verduidelijkt Jacobs. “Onze gasten zullen er dus onder en samen met de mensen uit hun omgeving leven. In totaal kunnen we er twaalf mensen met een beperking ondersteuning bieden, en dat dag en nacht, 7 op 7.”

Rotary Heist-op-den-Berg spaarde doorheen de jaren met allerlei activiteiten een mooi bedrag bij elkaar om Nethedal op een mooie dag te steunen met de bouwplannen. “De band tussen Rotary en Nethedal is nog altijd erg sterk. Zes van de zeven leden van onze raad van bestuur zijn Heistse Rotariërs”, legt Jacobs uit. “Hoewel de financiering nu op een andere manier rond geraakt, zijn de fondsen vanuit Rotary nog steeds erg welkom. Voor de inrichting van het centrum kunnen we absoluut nog steun gebruiken. De club steunt trouwens steevast de acties die we met Nethedal zelf organiseren en doet ook regelmatig giften. Zo kregen we in 2017 nog een nieuwe aangepaste minibus.”

Maar er is nog meer: Rotary Heist tracht nu ook vanuit internationale hoek steun te verkrijgen voor het nobele nachtverblijf van Nethedal. “We weten bovendien dat we altijd op hen kunnen rekenen als het op een dag eens wat moeilijker zou gaan”, besluit Jacobs. “Hun uitgebreid netwerk van zakenmensen kan dan weer interessant zijn om betere prijzen te verkrijgen voor de afwerking van ons verblijf”, knipoogt hij. Volgens de ramingen zou het nieuwe nachtverblijf in september 2021 instapklaar zijn. De