Heist en Nijlen willen kanker overwinnen samen met Levensloop Neteland

Terugblik op Heistse Levensloopeditie

Zowat een half jaar geleden, op 26 en 27 mei, had Levensloop Neteland editie 2018 plaats in De Lichten in Booischot. Burgemeester Luc Vleugels kijkt er alvast met heel veel goede gevoelens op terug. “Het ganse evenement, maar zeker de herinneringsceremonie, was mensenpakkend mooi,” haalt de burgemeester aan. Verder viel het bij hem heel erg op dat de organisatie van Levensloop Neteland, die volledig gedragen wordt door vrijwilligers, erg mooi en geolied is, “net zoals dat ook het geval is bij de organisatie van Heist Loopt en Zingt,” vergelijkt de burgervader. Die laatste organisatie overhandigde trouwens nog een cheque van 1.250 euro aan Levensloop Neteland.

Levensloop 2018 als start voor rookstopcampagne ‘Heist stopt met roken’

Tijdens Levensloop Neteland 2018 was er ook een drukbezette rookstopstand aanwezig waarop een tabakoloog en een pneumoloog aanwezig waren. Je kon er je longinhoud laten meten en informatie krijgen over de rookstopcampagne ‘Heist stopt met roken’ die de gemeente intussen in het najaar heeft opgestart. De dienst welzijn van de gemeente Heist-op-den-Berg organiseerde zo een infoavond over de effecten van roken en de hulpmiddelen om je te helpen stoppen, een groepscursus stoppen met roken en het rookstopaanbod ‘Smartstop’ dat zich richt tot alle secundaire scholen van de gemeente. Al deze acties moeten ertoe bijdragen dat de Heistenaar stopt met roken of misschien – beter nog – er niet eens mee begint. Levensloop Neteland en Stichting tegen Kanker, de initiator van alle Levenslopen in België, juichen dit gezondheidsbevorderend initiatief alleszins toe. Zelfs een van de eigen vrijwilligers van Levensloop Neteland ging in op het rookstopaanbod van de gemeente en zegde intussen de kankersigaretten vaarwel. Ook in 2019 wil Heist-op-den-Berg trouwens blijven inzetten op rookstopcursussen.

De teller van Levensloop Neteland 2018 eindigde uiteindelijk op 47.302 euro die de Stichting tegen Kanker dankbaar in ontvangst nam. Hun missie is om samen kanker te overwinnen en met de verworven fondsen kan deze organisatie de verschillende pijlers van haar missie invullen en daarmee ondersteuning bieden zowel op vlak van psychosociale begeleiding van mensen met kanker en hun naasten, preventie en promotie van een gezonde levensstijl als wetenschappelijk onderzoek, aldus Stefan Beeldens, Levensloopcoördinator voor de provincie Antwerpen van Stichting tegen Kanker.