Fietsbieb opent in HERSELT een nieuw uitleenpunt

Stel je voor: een bibliotheek zonder boeken maar met fietsen? Het kan! De Fietsbieb geeft gezinnen met jonge kinderen de kans om dagelijks gebruik te maken van kinderfietsen tegen een lage prijs. Bij de Fietsbieb kunnen kinderfietsen tot 12 jaar geleend worden.
Na de opening van een Fietsbieb te Mol, Retie, Turnhout, Ravels, Oud-Turnhout , Geel en Vorselaar opent op zaterdag 9 maart de achtste Fietsbieb van de Kempen officieel haar deuren in Herselt.

Ouders weten het al langer. Een kind ontgroeit zijn fietsje niet alleen bijzonder snel, ook de druk om regelmatig met een andere tweewieler uit te pakken neemt sneller toe dan de portemonnee kan volgen. Ook al vind je op een rommelmarkt vlot een leuk tweedehands fietsje, vaak komen er wat kosten aan te pas vooraleer zoon of dochter veilig de baan op kan.

Fietsbieb verzorgt je tiptop

Leden van de Fietsbieb hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Zij kunnen voor hun kind (tot 12 jaar) een jaar lang een fiets lenen. Tweedehands, maar tiptop in orde. Is zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij of zij eens een ander modelletje? Wel, dan mogen leden de geleende fiets inwisselen voor een ander exemplaar uit de Fietsbieb. Een heel jaar lang! Zelfs langer, als je ook de volgende jaren fietsbieber blijft.

Wie is fietsbieber?

Fietsbieber ben je als je lid wordt. Lid worden kost je 20 euro voor een jaar. Wie echter een kinderfiets in goede staat aan de Fietsbieb schenkt, is meteen een jaar gratis fietsbieber. Die fiets wordt volledig in orde gebracht en krijgt snel een nieuw leven.
Opgelet! Bij het lenen van een fiets wordt 20 euro waarborg gevraagd. Uiteraard krijg je die terug wanneer je de fiets weer inlevert.

Fietsbieb Herselt

Op zaterdag 9 maart om 9.30 uur opent Fietsbieb Herselt met een uitleenpunt in Kringwinkel Herselt, Aarschotsesteenweg 44 te Herselt .

Je kan vanaf dan terecht in de Fietsbieb tijdens de maandelijkse openingsmomenten op de tweede zaterdag van de maand tussen 9.30 en 11.30 uur.

Bij de start van de Fietsbieb staan reeds meer dan 20 kinderfietsjes te blinken. Vooraleer ze uitgeleend worden, zorgt de Fietsbieb dat de fietsjes op punt staan en zo nodig hersteld worden.

De Fietsbieb heeft sinds maart 2018 op meerdere plaatsen in de provincie Antwerpen een uitleenpunt geopend  om mensen de kans te bieden goedkoop een degelijke kinderfiets te ontlenen.

Er is meer

De Fietsbieb speelt in op “het nieuwe delen” en wil het fietsen stimuleren; bij kinderen maar ook in gezinsverband. Fietsen is immers niet alleen gezond maar tevens goed voor het milieu. Om het extra aantrekkelijk te maken, informeert de Fietsbieb over leuke initiatieven in de buurt en regio: een gezinsfietstocht, een workshop ‘leren fietsen’, nieuwe ontwikkelingen in de fietswereld …

Vrijwilligers gezocht voor onze Fietsbieb!

Fietsbieb is op zoek naar gedreven vrijwilligers. Repareer je graag fietsen en wil je mee zorgen voor een ruim aanbod aan veilige kinderfietsen? Draai je je hand niet om voor een correcte administratie of zegt het je wel iets om de Fietsbieb in jouw gemeente enkele uren per maand open te houden? Wil je de Fietsbieb mee promoten of heb je creatieve ideeën? Dan ben jij wellicht de geknipte vrijwilliger voor de Fietsbieb.  De Fietsbieb is 2 uur per maand open, d.w.z. dat het een engagement is dat niet te veel van je tijd opslorpt. Het uitleenpunt van de Fietsbieb draait volledig op vrijwilligers. De huidige vrijwilligers genieten van hun tijd. Eén zegt het zo: “Als je ziet hoe gelukkig kinderen met hun fietsje buiten stappen, daar geniet ik met volle teugen van”.

Tweedehands kinderfietsen: steeds welkom

De Fietsbieb leent tweedehands kinderfietsen uit. Deze worden aangekocht bij het sociale tewerkstellingsproject Het Fietsenatelier (vzw De Sprong) en bij het Fietsenatelier-OPZ. Ook vrijwilligers van de Fietsbieb sleutelen aan kinderfietsen om ze in orde te maken.

Heb je thuis nog een kinderfietsje staan, dan kan je deze aan de Fietsbieb schenken in ruil voor een jaar gratis lidmaatschap. Je fietsje krijgt een tweede leven bij een ander kind.

Een duw in de rug

De Fietsbieb mag rekenen op steun van LEADER en ontvangt daardoor een startbudget vanuit  de Europese Unie, de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie Antwerpen. LEADER is een Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Via deze steun wil LEADER in de Kempen werk maken van plattelandsontwikkeling en de bestrijding van plattelandsarmoede.

De Kringwinkel Zuiderkempen geeft ondersteuning door een ruimte ter beschikking te stellen waar de fietsjes kunnen gestald en getoond worden.

Tot slot. De Fietsbieb is een vrijwilligersinitiatief van Stroming vzw en Beweging.net.