Uit het schepencollege van Heist-op-den-Berg

Aankoop glasbakken
De gemeente voorziet bij elke nieuwe woning een glasbak. Is je glasbak
beschadigd of verdwenen, dan kan je ook bij de gemeente terecht voor een
nieuw exemplaar. Je komt hiervoor langs bij het Onthaal in het gemeentehuis
(Kerkplein 17). De voorraad glasbakken is bijna uitgeput. Daarom beslist het
college om 200 nieuwe glasbakken aan te kopen bij IOK Afvalbeheer voor
een jaarlijkse huurprijs van 400 euro.

Inventarisatie trage wegen Hallaar
Regionaal Landschap Rivierenland beschikt over twee subsidiepakketten van
de provincie Antwerpen voor de inventarisatie van een tragewegenproject. In
Heist-op-den-Berg zijn tot nu toe vier deelgemeenten geïnventariseerd op vlak
van trage wegen, nl. Itegem, Wiekevorst, Booischot en Schriek.

Heist-op-den-Berg heeft de ambitie om in de toekomst een tragenwegenplan
op te maken voor alle deelgemeentes. Daarom beslist het college om nu de trage
wegen in Hallaar te inventariseren. De kostprijs van dit project bedraagt 7.500
euro, waarvan de provincie Antwerpen 5.000 euro subsidieert. De overige 2.500
is ten laste van de gemeente.

Nieuws uit Herentals

Bouw mee aan de toekomst van de Zandstraat

Hoe ervaart u Herentals en de Zandstraat? Via een enquête willen de provincie Antwerpen en de stad Herentals ideeën opdoen om deze winkelstraat, en bij uitbreiding het hele kernwinkelgebied, weer te laten bruisen.

Met het Efro-project ‘Straat in het Vizier’ blaast de provincie enkele grote Kempense winkelstraten met een relatief hoge leegstand nieuw leven in. Voor Herentals is er gekozen voor de Zandstraat. De provincie stelt een speciaal marketing- en actieplan op. Een onderdeel van dit plan is om de unieke identiteit van de Zandstraat te zoeken, te benoemen en sterker in de verf te zetten. Wilt u daarbij helpen? Surf dan naar www.straatinhetvizier.be en geef uw mening. Het invullen van de enquête kost slechts enkele minuten tijd. De resultaten van het project moeten zichtbaar zijn tegen mei 2020.

Deel uw foto’s van de Lourdesgrot op het Begijnhof

Op 15 juni 2019 bestaat de Lourdesgrot – het grotteke – op het Begijnhof honderd jaar. Een werkgroep bereidt de jubileumviering voor en is op zoek naar oude foto’s. Hebt u thuis foto’s van het grotteke die u graag wilt delen, neem dan contact op met Mia Tegenbos (tel. 014-28 50 50, info@ocmwherentals.be). Zij registreert uw foto’s en bezorgt ze aan het stadsarchief, waar ze professioneel worden ingescand. Daarna krijgt u uw foto’s uiteraard terug.

Tournée Minérale: een maand zonder alcohol

Na het overdonderende succes van vorig jaar, slaan De DrugLijn en de Stichting tegen Kanker weer de handen in elkaar voor een nieuwe Tournée Minérale. De campagne roept alle Belgen op om in februari nee te zeggen tegen alcohol. Er zijn redenen genoeg om mee te doen. Uw lichaam krijgt de tijd om te recupereren van uw gebruikelijke alcoholconsumptie. Heel wat mensen merken die maand dat ze beter slapen en zich fitter voelen. U spaart ook heel wat geld uit. En u krijgt minder calorieën binnen, waardoor u dus ook die extra kilo’s kunt kwijtraken. Doe mee aan de campagne en registreer u via www.tourneeminerale.be onder de groep ‘stad Herentals’.

Subsidie voor jubilerende verenigingen

Herentalse verenigingen die aangesloten zijn bij een erkende adviesraad kunnen een subsidie aanvragen wanneer ze 25 jaar of een veelvoud van 25 jaar bestaan. In 2019 vieren de Herentalse Badmintonclub en Model Aero Club Herentals beiden hun vijftigjarig bestaan. Het college van burgemeester en schepenen kent de jubilerende verenigingen een subsidie van 500 euro toe.

Uitreiking Cultuurprijs, Jeugdduim en Trofee van Verdienste 2018

In GOC Ter Voncke werden op zaterdag 19 januari 2019 naar jaarlijkse traditie de culturele en jeugdprijzen uitgereikt.

Het schrijversduo Jef Aerts en Stefan Laenen won tijdens de gala-avond de Cultuurprijs 2018 voor hun boekje Herenthit. De auteurs vertellen hierin het verhaal van de Huirtuitse popgeschiedenis. Omdat ze zoveel materiaal vergaarden tijdens hun zoektocht breiden ze er nog een vervolg aan in de vorm van twee uitverkochte zaalvoorstellingen in de Sint-Gummaruskerk.

Jeugdatelier Matsijs haalde het in de strijd om de Jeugdduim 2018 met hun project ‘Gepimpte elektriciteitskasten’.  Voor de Week van de Amateurkunsten (WAK) injecteerden ze een creatieve stroomstoot in Herenthout omdat “Kunst en Kleur er een heel jaar door zou moeten zijn en niet enkel twee dagen op een jaar”.

Marcel Geeraerts ging met de Trofee van Verdienste aan de haal. Hij stichtte 12 jaar geleden in de schoot van toneelgezelschap Crescendo de jongerentheaterbende Poco. Hij is ondertussen 80 jaar geworden maar heeft in al die jaren menig repetitie, opvoering en feestje bijgewoond.

Foto’s van de gala-avond vind je op de facebookpagina van Koninklijke Fotoclub Toreke, die de avond prachtig documenteerde.

Realisatie van groene buurtplek ‘t Werft is gestart

Heist-op-den-Berg is binnenkort een groene buurtplek rijker. De gemeente en Regionaal Landschap Rivierenland sloegen in november 2017 de handen in elkaar voor dit project. Vandaag ging de eerste schop in de grond!   Het project ‘buurtplek ‘t Werft’ situeert zich ten zuidwesten van de stationsomgeving. Naast de realisatie van de Chirogebouwen en een klein speeltuintje, kende dit gebied van ongeveer 2,5 ha nog geen concrete invulling. Daar brachten de gemeente Heist-op-den-Berg en Regionaal Landschap Rivierenland verandering in. Buurtbewoners, de leerlingen van het nabijgelegen Heilig-Hartcollege en leden van de Chiro gingen ook mee aan de slag om op deze locatie een nieuwe gezellige buurtplek te creëren.   Na het voorbereidende werk is het vandaag zover: de realisatie van buurtplek ‘t Werft is gestart! De realisatie van de site zal doorheen 2019 in verschillende fasen worden uitgevoerd. In de eerste weken van januari 2019 wordt een deel van de plantzones voorbereid en wordt een eerste (gedeeltelijke) aanplanting uitgevoerd. In het voorjaar van 2019 worden de padenstructuur en het sportveld aangelegd. Heuvels en een amfitheater brengen reliëf. In de zomer worden recreatie- en spelelementen geplaatst. Er komen zitbanken, picknicktafels, wilgenhutten, een speelparcours, … Tot slot wordt de aanplanting in het najaar van 2019 afgewerkt.    
Sinds de opstart van het project buurtplek ‘t Werft werd een actieve dialoog met de omgeving aangegaan. Het uitvoeringsplan is het resultaat van deze samenwerking. Ook in de realisatiefase vormt participatie het vertrekpunt. Voor de plantwerken wordt samengewerkt met de Heistse Atheneum tuinbouwschool. Er zullen ook nog co-creatiemomenten worden georganiseerd voor zowel buurtbewoners, leerlingen van het Heilig-Hartcollege en de Chiro.

Kamermuziek en innovatie: Schubert, Schumann en Brahms zoals nooit tevoren

HULSHOUT/HEIST-OP-DEN-BERG – Een world premiere recording met liederen
van Schubert, Schumann en Brahms, het lijkt op het eerste zicht al lang niet
meer mogelijk. Toch zijn tenor Teun Michiels en pianist Peter Jeurissen er in
geslaagd. Ze namen een heerlijk lente-programma op met de gloednieuwe
baanbrekende en revolutionaire rechtsnarige kamermuziekvleugel van Chris
Maene. Wie liever winter heeft kan maar beter niet luisteren 😉
Het was een revelatie in 2015 toen wereldster Daniel Barenboim aan de verzamelde wereldpers een volledig nieuwe soort vleugelpiano voorstelde. Een instrument dat exclusief voor hem werd gebouwd door Chris Maene, hofleverancier zowel in België als sinds begin dit jaar ook in Nederland. De nieuwe concertvleugel combineert de kracht van een hedendaags instrument, met de heel specifieke kwaliteiten van oudere piano’s. Een doorbraak van jewelste in een sector die al 130 jaar gedomineerd wordt door Steinway & Sons.
Chris Maene bouwde echter verder op deze doorbraak en ontwikkelde in 2018 een
hedendaagse rechtsnarige vleugel, specifiek bedoeld voor kamermuziek: de Chris
Maene Straight Strung Chamber Music Concert Grand. Een feest voor tenor Teun
Michiels en pianist Peter Jeurissen die de eer kregen om dit bijzondere en
baanrekende instrument voor de allereerste keer te gebruiken voor opnames.
Teun en Peter selecteerden frisse lenteliederen van componisten die ook zelf
rechtsnarige piano’s gebruikten zoals Franz Schubert en Robert Schumann. Ook
Brahms komt aan bod in een programma dat werd opgebouwd rond het lied
Frühlingstraum, uit de bekende liedcyclus Winterreise van Schubert.
Teun en Peter zijn beide gerenommeerde musici, en regelmatig te vinden op podia in binnen- en buitenland. Teun woont in Hulshout, en geeft les op de Academie voor
Muziek-Woord-Dans van Heist-op-den-Berg.
De CD wordt voorgesteld op 27 januari in Oud-Rekem (Lanaken, België) tijdens een
CD-release concert en is vanaf dan te koop en beschikbaar op iTunes en Spotify.
Meer informatie: www.woodlake.be

Uit het schepencollege van Heist-op-den-Berg

Gebruik basisschool De Zonne

Het college beslist om KWB Zonderschot gebruik te laten maken van de faciliteiten van gemeentelijke basisschool De Zonne. KWB Zonderschot heeft gevraagd om de schoolgebouwen te mogen gebruiken voor een wielerwedstrijd (12 april), een verenigingsweekend (30 mei tot en met 2 juni), een recreatief volleybaltornooi (9 juni) en een wandeling (1 december). Het gemeentebestuur zal hiervoor geen huur aanrekenen. Er wordt wel gevraagd om na elk evenement de gebruikte lokalen netjes en in de oorspronkelijke staat achter te laten. De planten en het terrein mogen ook niet beschadigd worden  en er mag geen afval achtergelaten worden.

Gebruik basisschool De Zonne. Het college beslist om KWB Zonderschot gebruik te laten maken van de faciliteiten van gemeentelijke basisschool De Zonne. KWB Zonderschot heeft gevraagd om de schoolgebouwen te mogen gebruiken voor een wielerwedstrijd (12 april), een verenigingsweekend (30 mei tot en met 2 juni), een recreatief volleybaltornooi (9 juni) en een wandeling (1 december). Het gemeentebestuur zal hiervoor geen huur aanrekenen. Er wordt wel gevraagd om na elk evenement de gebruikte lokalen netjes en in de oorspronkelijke staat achter te laten. De planten en het terrein mogen ook niet beschadigd worden  en er mag geen afval achtergelaten worden.

Elixir d’AmourHet Zonnekoor en Pop-up Koor geven samen een Valentijnsconcert, Elixir d’Amour, op donderdag 14 februari om 20 uur in de kerk van Zonderschot. Meer dan 60 zangers en muzikanten brengen die avond liefdesliedjes. Aansluitend is er in de zaal naast de kerk nog een drink en een dessertenbuffet. Ook de echte ‘elixir d’amour’ is daar te proeven.

Het Zonnekoor en Pop-up Koor dienden voor dit evenement een subsidieaanvraag in bij de gemeente. Het college beslist hen een toelage van 300 euro toe te kennen omdat de activiteit onder de noemer van gemeenschapsvormende culturele projecten valt.

Voegvullingen betonwegen
Het college stelt voor het jaar 2019 een bedrijf aan voor het vernieuwen van voegvullingen van verschillende betonwegen in Heist-op-den-Berg. De economisch meest voordelige bieder krijgt de opdracht toegewezen.

Elixir d’AmourHet Zonnekoor en Pop-up Koor geven samen een Valentijnsconcert, Elixir d’Amour, op donderdag 14 februari om 20 uur in de kerk van Zonderschot. Meer dan 60 zangers en muzikanten brengen die avond liefdesliedjes. Aansluitend is er in de zaal naast de kerk nog een drink en een dessertenbuffet. Ook de echte ‘elixir d’amour’ is daar te proeven.

Het Zonnekoor en Pop-up Koor dienden voor dit evenement een subsidieaanvraag in bij de gemeente. Het college beslist hen een toelage van 300 euro toe te kennen omdat de activiteit onder de noemer van gemeenschapsvormende culturele projecten valt.

Voegvullingen betonwegen
Het college stelt voor het jaar 2019 een bedrijf aan voor het vernieuwen van voegvullingen van verschillende betonwegen in Heist-op-den-Berg. De economisch meest voordelige bieder krijgt de opdracht toegewezen.

Wegenwerken Wiekevorst: start nieuwe fase

Het gemeentebestuur, Aquafin en Pidpa voeren rioleringswerken uit in Wiekevorst-Dorp, Morkhovenseweg, L. Van Bauwelstraat en Pompoenstraat in Wiekevorst-centrum.
Op maandag 14 januari 2019 ging een nieuwe fase van deze werken van start. In deze fase begint de aannemer met de riolerings- en wegeniswerken in de Louis Van Bauwelstraat, vanaf Wiekevorst-Dorp tot en met het kruispunt Witte Gracht. Het kruispunt aan de Witte Gracht wordt volledig afgesloten om deze werken te kunnen uitvoeren. De voetpaden in de werkzone worden zo lang mogelijk behouden.

Het einde van deze fase is, onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden, voorzien tegen mei 2019.

Doorgaand verkeer en zwaar verkeer tussen Heist-op-den-Berg en Morkhoven moet de huidige omleiding volgen. Plaatselijk verkeer is wel mogelijk via de Morkhovenseweg en Wiekevorst-Dorp.

De werken in de Morkhovenseweg zijn ondertussen grotendeels afgerond. Begin januari gebeuren de laatste afwerkingen aan de weg. De toplaag van de asfaltverharding wordt geplaatst in het voorjaar.

Volgende fases

Hierna volgen nog twee fases, namelijk de vierde en vijfde fase.
De vierde fase omvat de riolerings- en wegeniswerken tussen Pompoenstraat vanaf Witte Gracht tot einde bebouwde kom. Deze fase zal vermoedelijk starten in mei en eindigen in augustus.
De vijfde en laatste fase van de werken omvat de heraanleg van de bocht ter hoogte van Itegemseweg – Herenthoutseweg. Deze werken zullen aansluitend na de vierde fase plaatsvinden. Het einde van de werken in Wiekevorst-centrum is voorzien in oktober 2019.

Jubilarissen op de markt

Al sinds 2007 worden de marktkramers gevierd die 10, 15, 20, 25 jaar, … of  langer een vaste standplaats met een abonnement innemen op de Westelse markt.
Vanmorgen om 8 uur werden op de markt van Westerlo 9 jubilarissen in de bloemetjes gezet met een oorkonde en een gepast cadeautje.

K-tex Keersmaekers MOL dameskleding 2009 10 jaar tin
Boeckx-Van Rooy Frans & Marcella GEEL damestextiel 2004 15 jaar kristal
Raeymaekers Jacqueline AARSCHOT damestextiel 2004 15 jaar kristal
Feyaerts-Wouters Sandra & Jo BEGIJNENDIJK modeaccessoires 1999 20 jaar porselein
Potiau Jef WESTERLO hotdog 1989 30 jaar parel
Van den Brande Danny WESTERLO dameskleding 1989 30 jaar parel
Bruurs Luc RAVELS vleeswaren 1989 30 jaar parel
Van Aerschot Marleen ROTSELAAR modeaccessoires 1984 35 jaar koraal
Mengels Paul RIJKHOVEN juwelen en horloges 1974 45 jaar vermeille (verguld zilver)

Ouderraad VBS ’t Klavertje Noorderwijk verrast geliefden met heerlijk Valentijnsontbijt

Noorderwijk, 16 januari 2019 – Liefde gaat boven alles, en daar wil de Ouderraad van VBS ’t Klavertje in Noorderwijk voor zorgen. Met Valentijn geven geliefden elkaar alle aandacht, en net op dat aspect speelt de Ouderraad al jaren in met een heerlijk ontbijt. Dit jaar gebeurt dat op zondag 10 februari 2019. Extra verrassend dus, want je zal als ‘schenker’ van het ontbijt supergoeie punten scoren bij je partner als je 4 dagen eerder al met een Valentijnsgeschenk komt aandraven. “Al een aantal jaar zorgen we als Ouderraad voor een superheerlijk ontbijt voor ouders, vrienden en familieleden van onze schoolgaande kinderen. Met heel veel enthousiaste ouders zetten we ons een weekend aan het werk om lekkere ontbijtjes aan huis te leveren.”, vertelt Manu van der Aalst, voorzitter van de Ouderraad.

Noorderwijkse ouders bestellen massaal Valentijnsontbijt
Dit jaar verwacht de Ouderraad maar liefst 700 ontbijten te leveren op 120 verschillende adressen, verspreid over Noorderwijk en de omliggende gemeenten. “Een heuse klus, maar dankzij onze fantastische sponsors en de vele helpende handjes, ontvangen we jaarlijks meer en meer complimenten van de ouders van onze scholen in Noorderwijk.”
Het Valentijnsontbijt, zelfs in je pyjama thuis
Het ontbijt wordt gratis bij je thuis geleverd door één van onze vele chauffeurs als je in Noorderwijk of de omliggende gemeenten Herentals, Morkhoven, Wiekevorst, Herenthout, Voortkapel of Olen Centrum woont. Bij het plaatsen van je bestelling kan je ook aangeven hoe laat je de levering wenst. Er zijn maar liefst 3 tijdslots om je ontbijt thuis te ontvangen. Dus zowel de vroege vogels (tussen 7-8u), de gemiddelde ontwaker (tussen 8-9u) en de langslapers (tussen 9-10u) kunnen thuis in hun pyjama getrakteerd worden op een heerlijk ontbijt. Voor wie niet kan wachten of niet in de omliggende gemeenten woont, is er ook de mogelijkheid voorzien het ontbijt zelf af te halen in Noorderwijk.
Voor ieder wat wils
“Via de website van de Ouderraad (www.ouderraad.org) bestel je makkelijk het ontbijt van je keuze”, aldus Manu. Er is voor ieder wat wils. Zo is er een ontbijt voor volwassenen (€9,00) en voor kinderen (€6,00), en kan je ook kiezen voor een vegetarisch ontbijt als je dat wenst.”Mede dankzij onze sponsors kan iedereen genieten van lekkere pistolets, sandwiches, croissants, chocoladebroodjes, kaas, kippenwit, appel, confituur, boter en een fruitsapje. Er is zelfs een lekker zuiveldessertje voor iedereen voorzien én een kleine attentie van ons als Ouderraad. En de kinderen? Die krijgen nog een extra geschenkje mee.” Bestellen kan nog tot 25 januari 2019.
Ten voordele van de ontwikkeling van de Noorderwijkse schoolkinderen
Alle vestigingen van VBS ’t Klavertje (de Bijenkorf, de Ringeling, de Zandkorrel en het Mierennest) varen hier wel bij aangezien het hele ontbijt – en alle andere activiteiten van de Ouderraad – worden georganiseerd ten voordele van de ontwikkeling van onze Noorderwijkse scholen. “De leerkrachten en directie mogen zelf projecten voorleggen die we geheel of gedeeltelijk mee financieren. Zo kunnen onze kinderen én de school zich nog meer ontwikkelen tijdens hun leertrajecten.”

Samen vooruit!


Over Ouderraad VBS ‘t Klavertje


De Ouderraad is een groep ouders die zich vrijwillig inzet voor onze school. Het is een officieel onderdeel van de school en heeft bepaalde rechten en plichten. We vergaderen regelmatig en organiseren meerdere activiteiten ten voordele van onze scholen: de Bijenkorf, de Ringeling, de Zandkorrel en het Mierennest. De school is vertegenwoordigd door de directrice en minstens één leerkracht per vestiging. Verder kan de Ouderraad steeds rekenen op een rits helpende handen die de school een warm hart toe dragen. Samen vooruit is dan ook de duidelijke én enthousiaste leuze van onze groep ouders.
De Ouderraad zorgde al voor digitale borden in de klassen, extra meubilair voor schoolgaande kinderen, oplaadkarren voor tablets, speeltuigen, …. Altijd in het jaarthema van de school. Meer informatie over de Ouderraad VBS ’t Klavertje is te vinden op www.ouderraad.org. Alle informatie over onze scholen is te vinden op http://www.vbsklavertje.be.

Buurtvergadering Vijfhuizenstraat Zoerle-Parwijs op maandag 21 januari

Op maandag 21 januari is er in de cafetaria van de Zoerla een buurtvergadering met de bewoners van het eerste deel van de Vijfhuizenstraat in Zoerle-Parwijs. Een tijdje geleden vroeg het buurtcomité of ze zelf dwarse haagjes mochten plaatsen in de bermen langs de straat. Op die manier zouden automobilisten visueel geprikkeld worden om trager te rijden in de smalle woonstraat. De gemeente vindt dat een goed voorstel. Op de buurtvergadering worden praktische afspraken gemaakt.