Benefiet Annita

Op zondag 10 maart 2019 vindt er in de pas gerenoveerde polyvalente zaal in Voortkapel een benefiet plaats voor Annita Verheyden.

Annita is de vrouw van Jos Ceuppens, moeke van Tom en Kim, en moemoe van Jul, Fran, Rhea en Storr. Ze is zeer gekend in Voortkapel omdat ze er jarenlang actief was als onthaalmoeder.

In 2017 voelde Annita zich al een hele tijd niet goed, en aan het eind van dat jaar werd na een reeks onderzoeken in UZ Leuven ALS vastgesteld, een zenuwziekte die de spieren aantast.

Deze diagnose sloeg in als een bom en veranderde sindsdien het leven van hun gezin.

Nu het al wat moeilijker gaat, vergt dit ook voor Jos, de kinderen en de kleinkinderen een hele aanpassing.

Verschillende hulpmiddelen dienen aangeschaft te worden en ook de nodige aanpassingen van de woning dringen zich op. De hulpmiddelen en de dure medicatie worden voor een groot deel terugbetaald door het ziekenfonds.

Toch rijpte bij enkele tennisvrienden al een tijdje de idee om een benefiet te organiseren.

Jef Rens legt uit: ‘Wekelijks spelen we op donderdagnamiddag een dubbeltje tennis. Jos is er dan ook telkens bij. Op die moment is er opvang voor Annita, en voor hem is het een welgekomen afwisseling omdat hij de rest van de week de zorg voor Annita op zich neemt. Uiteraard wordt er dan niet de hele tijd gepraat over de ziekte van Annita, maar het is wel daar dat we met de tennisvrienden beseft hebben dat we ‘iets’ wilden doen. Na een goed gesprek met Jos en de kinderen kregen we hun fiat en zijn we meteen aan de slag gegaan. Omdat Annita en Jos zich jarenlang engageerden bij o.a. TC Voortkapel, vonden we in een mum van tijd verschillende Kapellenaars bereid om ons te helpen, waardoor we nu met 9 personen het organisatiecomité vormen. Het was een hele uitdaging om op minder dan twee maanden een benefiet op poten te zetten, maar het gaat ons lukken! Het is trouwens fantastisch om vast te stellen hoeveel solidariteit er nu heerst in Voortkapel!’.

Jef Janssens vult aan: ‘We hebben ervoor gekozen om een eetdag te combineren met een benefiet-bar. Mensen kunnen in zeven shiften komen eten en een keuze maken uit steak, kip, stoofvlees, videe, curryworst en kaaskroketten. We vragen bij voorkeur om op voorhand te reserveren! Ondertussen staat onze teller immers al op bijna 700 eters! Maar er is meer: gedurende de hele dag kan men ook terecht in de benefiet-bar die we opstellen achter de polyvalente zaal. Voor of na de lunch, of gewoon om wat bij te praten bij een drankje, iedereen is er welkom!’

Mart Mariën besluit: ‘Het is uiteraard onze bedoeling om de familie financieel te steunen, maar het belangrijkste wat we willen bereiken, is aantonen dat vele mensen begaan zijn met Annita, Jos en de (klein)kinderen. Voortkapel moet op 10 maart voor even het warmste dorp worden! Op vraag van Annita en de familie zal er trouwens een aanzienlijk deel van de opbrengst overgemaakt worden aan de ALS-liga voor onderzoek naar deze ziekte en de zoektocht naar medicijnen.’

Info over de benefiet:

www.benefietannita.be

facebookpagina Benefiet Annita

Westerlo duidt vertegenwoordiger in Vervoerregio Kempen aan

In juli deelde de Vlaamse regering Vlaanderen in vijftien vervoerregio’s in. Samen met 29 andere gemeenten behoort Westerlo tot Vervoerregio Kempen. Elke vervoerregio moet een regionaal mobiliteitsplan opmaken met bijzondere aandacht voor openbaar vervoer, verkeersveiligheid, doorstroming en fietsroutenetwerk. Daarvoor wordt een vervoerregioraad als overlegorgaan opgericht. Voor Westerlo wordt die raad opgevolgd door schepen van mobiliteit Kristof Welters, de mobiliteitscoördinator volgt de werkgroepen op.

Nieuwsbrief van de stad Herentals

Nieuw vanaf 1 maart: babyboekjes in de bib!

Sinds kort is Herentals een Boekstartgemeente. Boekstart is een programma van Iedereen Leest. Dat wil ouders en hun kleine kinderen samen laten genieten van boeken. Het is namelijk gebleken dat kinderen die al heel jong in contact komen met boekjes later sneller kunnen lezen en beter kunnen rekenen. Goed begonnen is dus ook hier half gewonnen.

In de bibliotheek vindt u talloze boekjes. Voor peuters was er al een groot aanbod, en op 1 maart start de bib met het uitlenen van babyboekjes. Er zijn stoffen boekjes, knisperboekjes en badboekjes. Om ze plak- en virusvrij te houden, krijgen de boekjes na elke uitlening een wasbeurt. U kunt ze gratis lenen, want kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn gratis lid van de bib. Op woensdag 22 mei volgt er nog een Boekstartdag met een feestelijk voorleesmoment.

Ook de consultatiebureaus van Kind en Gezin helpen mee om het voorlezen te promoten. Als u met uw baby van zes maanden langskomt bij Kind en Gezin, krijgt u een gratis babypakket mee. Daarin zit een eerste babyboekje en een brochure over voorlezen voor baby’s. Als uw kindje 15 maanden is, krijgt u een bon waarmee u een Boekstartpakket met twee peuterboekjes kunt afhalen in de bibliotheek. Het babypakket is gratis dankzij de steun van de Vlaamse Gemeenschap. Het peuterpakket is een cadeau van de stad Herentals zelf.

OCMW geeft begijnhofwoning in erfpacht

Het OCMW van Herentals geeft een woning op het Begijnhof in erfpacht. Het gaat om de begijnhofwoning met huisnummer 16. De erfpacht wordt tijdens een openbare zitting toegewezen aan de hoogste bieder. De zitting vindt plaats op maandag 6 mei om 18 uur in de raadzaal van het administratief centrum (Augustijnenlaan 30).

Op www.herentals.be/begijnhof16 vindt u meer informatie over de woning en de voorwaarden van de erfpacht. U kunt de woning vrij bezichtigen op zaterdag 30 maart tussen 10 uur en 13 uur. Het is ook mogelijk om de woning te bezichtigen op weekdagen tussen 9 en 16 uur. Daarvoor maakt u een afspraak met de dienst patrimonium (tel. 014-28 50 50, patrimonium@herentals.be).

De MMC is onderweg

De mindermobielencentrale (MMC) kan rekenen op een team van een twintigtal vrijwillige chauffeurs. Zij zorgen ervoor dat mindermobiele mensen bij de dokter geraken, kunnen gaan winkelen of een bezoek kunnen brengen aan familie en vrienden. De vrijwilligers maken hierbij gebruik van hun eigen wagen. Om duidelijk te maken dat zij aan het werk zijn voor de MMC, ontwierp de stad een magneetbordje dat de chauffeurs tijdelijk op hun wagen kunnen kleven. Op het bordje staat de tekst: “Ik ben onderweg voor de mindermobielencentrale. Bedankt voor uw geduld!”.

Door dit initiatief hopen de vrijwilligers op meer begrip van andere weggebruikers wanneer zij op een onverwachte plaats moeten stoppen om hun klanten vlot te laten in- of uitstappen. Voor meer informatie over de MMC kunt u terecht bij dienstencentrum Convent2 (tel. 014-28 20 00, vervoerconvent@ocmwherentals.be).

Verbod op zweer vrachtverkeer in Kamergoor en Proostenbos

Vanaf maandag 4 maart geldt er een tonnagebeperking in Kamergoor en Proostenbos. Voertuigen die in beladen toestand meer wegen dan 3,5 ton, mogen niet meer door deze straten rijden. Plaatselijk verkeer is wel toegestaan. De stad Herentals neemt deze beslissing in samenspraak met de gemeentebesturen van Olen en Geel. Daar wordt aansluitend een tonnagebeperking ingevoerd in de omgeving Heibloem-De Bleek. Uit onderzoek van de gemeente Olen blijkt dat het invoeren van een tonnagebeperking geen extra druk op de Sint-Jobsstraat met zich mee zal brengen.

Wedstrijddagen schietstand Frans Peeters

Wapenhandel Peeters Frans organiseert schietwedstrijden op 10 maart, 14 april, 27 april, 28 april, 23 juni, 25 augustus en 22 september. Volgens de milieuvergunning mag de wapenhandel maximaal tien wedstrijddagen per jaar houden. Deze wedstrijddagen meldt Frans Peeters aan het begin van het kalenderjaar aan het college van burgemeester en schepenen.

Workshops dans voor iedereen

Op zaterdag 27 april, de Dag van de Dans, trekt de Dansketting opnieuw door Vlaanderen. Ook in Herentals kunt u deelnemen aan deze kleurrijke optocht. Iedereen kan mee door de straten dansen, ongeachte leeftijd, ervaring, fysieke beperkingen, …

Wilt u het dansje van de Dansketting graag vooraf inoefenen? Dat kan! Cultuurcentrum ’t Schaliken en Danspunt organiseren verschillende workshops. Op zaterdag 6 april is iedereen om 14 uur welkom in de foyer van ‘t Schaliken. De workshop duurt ongeveer twee uur en is gratis. U moet zich wel vooraf inschrijven. Verder kunnen verenigingen en organisaties ook een workshop op maat aanvragen. Deze workshops worden ingepland in de loop van maart en april. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met ’t Schaliken (tel. 014-21 90 88, cultuurcentrum@herentals.be).

Uitzonderlijk pianoconcert in Sint-Niklaaskerk

Op vrijdag 29 maart vertolkt pianovirtuoos Liebrecht Vanbeckevoort de Via Crucis van Franz Liszt in de Sint-Niklaaskerk in Morkhoven. Daarnaast brengt hij ook een aantal koralen van Johann Sebastian Bach en geeft hij toelichting bij de gespeelde werken. Organisator Heilige Huisjes krijgt van het stadsbestuur een subsidie van 1.500 euro voor dit uitzonderlijke concert. Wilt u het concert graag bijwonen? Een ticket in voorverkoop kost 18 euro en kunt u reserveren bij cultuurcentrum ‘t Schaliken. Aan de kassa betaalt u 20 euro. Het concert begint om 20 uur.

Lieven Boeve verlegt zijn grenzen in Tongelsbos

Dinsdag 26/02/2019, kreeg onze school in de namiddag bezoek van Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs. Hij bezocht zowel het buitengewoon lager onderwijs (BLO Tongelsbos) als het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO Tongelsbos).

Zijn bezoek startte met een uitgebreide maaltijd bereid door de leerlingen van de afdeling Onderhoudshulp in instellingen en professionele schoonmaak van het BuSO.
Daarna stonden enkele interactieve klasbezoeken op de planning. Zo ging hij langs bij de klas Herten, klas Bijen en klas Kikkers van het BLO. Tijdens de rondgang kwam hij ook enkele leerlingen en een leerkracht tegen die op het domein op wandel waren met de ezels. (zie foto’s)
In het BuSO bezocht hij de werkplaats van de afdeling Werkplaatsschrijnwerker en woonde hij kort een les Techniek bij in het 1ste leerjaar Bc. (zie foto’s)
In het reptielenlokaal van de afdeling Dierenzorg verlegde hij zijn grenzen. Hij hanteerde er de koningspython. (zie foto’s)

Deze leerrijke namiddag werd afgesloten met een boeiend panelgesprek. Hierin zetelden leerkrachten en paramedici van BLO en BuSO en kwamen issues uit de dagelijkse praktijk aan bod. Zo werd stilgestaan bij de veranderende problematieken bij de leerlingen, de hoge werkdruk bij het personeel en de gevolgen van het M-decreet voor de school. Ook de modernisering van het secundair onderwijs, die onvoldoende rekening houdt met de noden van de leerlingen met een autismespectrumstoornis, werd aangekaart.
Tijdens het panelgesprek stond de kracht en het engagement van alle medewerkers van beide scholen op de voorgrond. Zo kon hij ervaren dat het Tongelsbosteam werkt met een warm hart voor alle leerlingen en hen steeds weer nieuwe kansen geeft.

Later op de dag verscheen er een tweet van Lieven Boeve dat hij onder de indruk was van de ijzersterke aanpak door een sterk lerarenteam vanuit een inspirerende visie!

De Molekens promoot veilig naar school fietsen

Met een positieve actie promoten enkele bewoners van woonwijk De Molekens in Herentals veilig fietsverkeer en wederzijds respect tussen fietser en automobilist. Met een twintigtal borden langs de invalswegen naar de twee wijkscholen willen ze automobilisten motiveren om fietsers niet voorbij te steken in de smalle straten van de wijk.

“Dank je om mij voor te laten. Ik ben al bijna op school” en “Fiets maar rustig. Ik rij wel achter je”, zijn de twee positieve en geruststellende boodschappen die sinds vanochtend te lezen zijn in de wijk. De borden hangen in de straten die op de route liggen van de meeste ouders en kinderen op weg van en naar de Leertuin of Ibis: de twee scholen die De Molekens rijk is.

Omdat de straten in De Molekens relatief smal zijn en fietsend schoolverkeer vaak naast elkaar rijdt, merken de buurtbewoners bijna dagelijks gevaarlijke situaties wanneer auto’s toch fietsers proberen in te halen. Een manoeuvre wat op zich weinig tijdswinst oplevert. En wat in schril contrast staat tot het mogelijk verlies bij een ongeval.

Vanuit een positieve gedachte willen de bewoners automobilisten daarom stimuleren om achter de fietsers te blijven tot deze de wijk hebben verlaten of hun bestemming hebben bereikt. Ook geven de borden een boodschap van zelfvertrouwen aan de vaak kleine kinderen die nog volop leren fietsen. Het is dan ook zeker geen boodschap vóór fietsen of tégen auto’s. Ze zijn allebei welkom in De Molekens. Met dankzij deze actie hopelijk een toegenomen respect voor elkaar…

Intergemeentelijke samenwerking

Op de gemeenteraad en de raad van maatschappelijk welzijn stonden maandag heel wat agendapunten die te maken hebben met de vertegenwoordiging van de gemeente en het OCMW in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Omdat intercommunales vanaf dit jaar wettelijk maar vijftien bestuurders mogen hebben, is Westerlo niet meer rechtstreeks vertegenwoordigd in alle intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Wil je weten in welke intergemeentelijke samenwerkingsverbanden Westerlo zit? Een overzicht vind je op de pagina Intergemeentelijke samenwerking op www.westerlo.be.

Rioleringsprojecten in Heultje voor en achter de fietsostrade

Naast het project Sint-Annekestraat en Maaldonk staan er nog twee rioleringsprojecten in Heultje op stapel. Voor het project in de August Cannaertsstraat en zijstraten tot aan de fietsostrade Herentals-Aarschot zijn de plannen in opmaak. Ze worden binnen enkele maanden aan de buurt voorgesteld.

Voorbij de fietsostrade richting Wiekevorst zijn er op termijn rioleringswerken gepland in de August Cannaertsstraat en in Lossing. Die werken dienen om de waterproblemen met de Goorloop op te lossen. De gemeenteraad keurde gisteren de studieopdracht voor de veiligheidscoördinatie, de afkoppelingsdeskundige en het sloopopvolgingsplan goed.

Infovergadering over rioleringsproject in Sint-Annekestraat en Maaldonk Heultje op woensdag 6 maart

Op woensdag 6 maart om 20 uur is er in de Merodezaal in Heultjedorp 1 een infovergadering over het rioleringsproject in de Sint-Annekestraat en Maaldonk in Heultje. Studiebureau Infrabo stelt er het ontwerpplan voor dat later voorligt op het college van burgemeester en schepenen. De bewoners krijgen er meer uitleg over hoe de straten er na de heraanleg zullen uitzien en er is ruimte en tijd voor opmerkingen en voorstellen. Zodra het plan definitief is en er een aannemer aangesteld is, volgt er een tweede infovergadering over het praktisch verloop van de werken en de timing ervan.

Herenthout ontvangt label ‘Reuzenvriendelijke gemeente’

Einde 2010 werd ‘Reuzen in Vlaanderen vzw’ boven de doopvont gehouden met als doel het promoten en bevorderen van de reuzencultuur in Vlaanderen en Brussel. Zij werkten samen met LECA vzw het erfgoedzorgplan reuzencultuur uit wat leidde tot de erkenning en opname van de reuzencultuur in Vlaanderen op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Reuzen in Vlaanderen vzw wil de band tussen gemeente en reuzengilde stimuleren door het nieuwe label van ‘Reuzenvriendelijke gemeente’ toe te kennen aan steden en gemeenten die voldoen aan volgende voorwaarden:

  1. De reuzengilde (vereniging) is door de gemeente cultureel erkend. Dit kan als cultureel ambassadeur of als lid van de lokale cultuurraad.
  2. Als kind van de gemeenschap neemt de reus actief deel aan het socioculturele leven van de gemeente.
  3. De reuzengilde heeft het Erfgoedzorgplan voor de reuzencultuur in Vlaanderen onderschreven.

Op 16 januari 2018 ondertekende het Herenthoutse bestuur de intentieverklaring ‘Reuzenvriendelijke gemeente’ waarbij ze reuzengilde Peer Stoet en zijn reus erkende als cultureel ambassadeur van Herenthout. Bovendien zeteltPeer Stoet vzw al lang in de cultuurraad van Herenthout. Hiermee wordt aan voorwaarde één voldaan.

Peer Stoet participeert aan diverse carnavalstoeten en vele andere carnavalsgerelateerde activiteiten, optochten, neemt de rol op van mascotte van de stoet (en bij uitbreiding van de gemeente) … Hij maakt dus overduidelijk actief deel uit van het socioculturele leven in onze gemeente waardoor ook aan voorwaarde twee wordt voldaan.

Eind vorig jaar onderschreef Gunter Nevelsteen, voorzitter van carnavalsvereniging Peer Stoet vzw, het erfgoedzorgplan zodat aan alle drie de voorwaarden wordt voldaan en we nu met veel trots mogen bekendmaken dat we het label van Reuzenvriendelijke gemeente behaald hebben. Peer Stoet is hiermee erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed!

Een stukje geschiedenis

Een eerste afbeelding van de reus is terug te vinden op het programma van de vastenavondstoet van 1933. De afbeelding werd nadien geregeld uitgebeeld in de carnavalstoet. De toeschouwers spraken van een “oud peerke”. In 1972 werd de naam van de vereniging officieel “Peer Stoet “. Naar aanleiding van het 100-jarige bestaan in 1992 werd er besloten om de afbeelding driedimensionaal te maken ter grootte van een reus. Drie jaar later sloeg het noodlot toe en ging de reus samen met het kledingmagazijn in vlammen op. Gelukkig waren de plannen nog beschikbaar en kon er direct gestart worden aan een nieuwe reus, die de volgende stoet er al bij was. Onze stoet wordt ieder jaar officieel op gang getrokken door onze reus “Peer Stoet”.

Weetjes

De reus is 3,7 meter en weegt 50 kilo.

Het hoofd is vervaardigd door kunstenaar Rik Van de Wouwer.

De romp is gemaakt door KosH Herentals.

Het gebruikte materiaal voor hoofd, romp en armen is polyester.

De reus draagt een zwarte pitteleer, wit hemd met das, zwarte bolhoed en trombone in de hand. De kledij is gemaakt door eigen naaisters.

De reus draagt speciale pins van de vereniging bv. 100-jarig bestaan, 121-jarig bestaan.

Simon Derboven is 25 000ste inwoner van Westerlo

Onze 25 000ste inwoner is Simon Derboven, geboren op 24 oktober 2018. Sindsdien staat Simon, die ondertussen vier maanden oud is, ingeschreven in het bevolkingsregister van Westerlo. Proficiat aan mama Liesbeth Van Genechten, papa Hans Derboven, ouder broertje Mathijs (7 jaar) en zusje Juline (4 jaar).
Om deze memorabele gebeurtenis te vieren, werd het voltallige gezin samen met grootouders en de meter en peter van Simon, uitgnodigd op het gemeentehuis op vrijdagavond 22 februari. Samen met wat hapjes en drankjes werd een oorkonde overhandigd en kregen Simon maar ook zijn broertje en zusje enkele cadeautjes. 
Het is voor de eerste keer in haar bestaan dat Westerlo meer dan 25 000 inwoners telt; 25 041 om precies te zijn op datum van 1 januari 2019.
Op de foto v.l.n.r.: Juline, papa Hans, burgemeester Guy, Simon, mama Liesbeth en Mathijs.