Vier op rij voor de Molse Schaakclub

Vrijdagavond verraste de Molse Schaakclub (MSC) met een vierde promotie op rij in de “Zilveren Toren” door de tweede plek te behalen in tweede afdeling.  De Zilveren Toren is een belangrijke provinciale interclubcompetitie die jaarlijks gedurende de maanden januari, februari en maart doorgaat en georganiseerd wordt door Schaakliga Antwerpen.

MSC is er sinds 2016, toen nog in vijfde afdeling, met de eerste ploeg ieder jaar opnieuw in geslaagd om te promoveren en zal dus in 2020 voor het eerst in eerste afdeling kunnen aantreden,” zegt Paul Janssen, de trotse voorzitter van de Kempense schaakclub. 

Begin 2018 besliste de club om met een jeugdwerking te starten en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.  Immers, op 24 maart laatstleden won de zesjarige Arne Stroobant, één van de jongste clubleden van MSC, het Stapjestoernooi in Mortsel, een prestatie van formaat. 

Op 15 april zal de club in ’t Getouw via de Grabbelpas de inspirerende familiefilm Lang Leve De Koningin vertonen en hoopt hiermee de Molse jeugd warm te maken. Tegelijkertijd worden er dan schaakinitiaties gegeven in Ten Hove, de clublocatie van MSC, waar zij over een overweldigend pallet van faciliteiten kan beschikken.

Schaken biedt enorm veel voordelen voor jong en oud.  Niet alleen presteren kinderen die schaken beter op school, zij leren ook disciplinair omgaan met winst en verlies.  Andere pijlers zijn onder andere kritisch denken, het nemen van verantwoordelijkheid en het onderdrukken van reflexen.  Voor de ouderen is het alom geweten dat denksport iedere vorm van dementering vertraagt of tegenhoudt.

Met zo’n dertig jeugdleden en twintig volwassenen is MSC op koers, maar de club wil meer.  Terwijl de prestaties bij de jeugd en op provinciaal niveau fenomenaal zijn, blijven de resultaten uit op nationaal niveau. En daar wil MSC verandering in brengen vanaf volgend seizoen.  Om dit te kunnen bewerkstelligen is er weliswaar nood aan extra schouders om het clubbestuur te vervoegen.  Het bestuur hoopt dan ook dat er mensen naar voren treden om te helpen in het wekelijkse reilen en zeilen van de club.

De website van MSC – www.molseschaakclub.be – is dankzij webmaster Benny Hooyberghs uitgegroeid tot een toonaangevende en vaak bezochte bron van informatie over alles wat met schaken te maken heeft.  Paul Janssen nodigt dan ook alle geïnteresseerden uit om de website te bezoeken of meer nog, om gewoon eens langs te komen op een MSC clubavond die iedere vrijdag vanaf 20u00 in Lokaal Dienstencentrum Ten Hove lokaal 3 doorgaat.

Uit het schepencollege van Heist-op-den-Berg

Buurtplek ’t Werft
Nadat de buurtbewoners, de Chiro en het Heilig Hartcollege het ontwerp van buurtplek ’t Werft samen hebben vormgegeven, zijn de eerste terreinwerken van start gegaan in januari. De leerlingen van de Heistse tuinbouwschool zorgden voor de aanplant van 3.500 bomen en struiken die als groenbuffer dienen voor de omliggende woningen. De meisjes en jongens van Chiro Heist-station hebben er, onder deskundige leiding van Schuttingsvlechterij ‘WILGEN’, vier prachtige wilgenhutten gevlochten. Deze levende constructies kunnen dienstdoen als natuurlijke speel- en verstopplaats. Dit voorjaar worden er verder ook wandelpaden, een sportveld en extra reliëfzones aangelegd. Het college stelt alvast een aannemer aan voor het uitwerken van de padenstructuur en grondwerken (uitgravingen, gracht, speelheuvel).  In het najaar krijgt de buurtplek nog picknickbanken, een fruitboomgaard en een aantal bomen.

Toegang Boshuis De Averegten
Het Boshuis in De Averegten is momenteel niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Er staat een verbodsbord op de toegangsweg vanaf de Boonmarkt. Fietsers mogen wel passeren. Omdat het Boshuis regelmatig leveranciers ontvangt en er ook afval opgehaald moet worden, beslist het college om het verkeersbord aan te passen. Zo kunnen leveranciers en andere diensten het Boshuis wel reglementair bereiken. Voor gewone auto’s, bromfietsen, … blijft de toegangsweg verboden.

Inleefreis Oeganda
Heistse jongeren (-26 jaar) die een inleefreis of inleefstage van meer dan 1 maand naar het Zuiden maken, kunnen hiervoor gemeentelijke subsidies krijgen. Het college beslist in dit kader om een bedrag van 300 euro uit te keren aan Nouri Van Rompaey. Zij trekt deze zomer samen met vijf andere studenten van KULeuven naar Oeganda om daar een lokale ondernemer te ondersteunen. Zijn bedrijf ‘Entwiga Community Experience’ heeft als doel toeristen een andere kant van Oeganda te tonen op een duurzame manier. De studenten zullen op zoek gaan naar nieuwe partners om het bedrijf verder uit te breiden, een businessplan opmaken, een marketingstrategie uitwerken, …

De Academie van Westerlo maakt decors voor het sprookjesbos

De Academie van Westerlo heeft er voor gekozen om in het schooljaar 2018 – 2019 uren vrij te maken voor leeractiviteiten op maat. Dit betekent dat de mogelijkheid bestaat om heel individueel te werk te gaan met een specifieke doelgroep.

In samenspraak met de dienst Toerisme, projecthuis de Dreef en de schepen van cultuur is er gekozen voor een doelgroep die de weg naar de Academie minder uit zichzelf vindt, namelijk vluchtelingen.

Op deze manier verloopt de integratie van deze doelgroep hopelijk op een veel aangenamere manier en kunnen ze deel uitmaken van een project dat vormgeeft aan hun nieuwe ‘thuis’. 

Doelstelling:

  • De toeristische dienst van Westerlo heeft in de Beeltjens in Westerlo een sprookjesbos uitgewerkt en op 5 mei vindt er een grootse opendeurdag plaats.
  • De leerkrachten van de Academie voor Beeldende Kunst helpen mee aan het uitwerken van nieuwe initiatieven/decorelementen in het sprookjesbos
  • Het beeldend werk zou dan kunnen aangeleverd worden door de Academie, waarbij de doelgroep kan helpen en mee vorm kan geven aan de concrete uitwerking hiervan.

Wanneer, waar en hoe:

  • 2x per maand een halve dag samen komen
  • Op de Academie
  • 2 leerkrachten begeleiden de werkgroep

Het project werd op 26 januari opgestart en sindsdien is er hard gewerkt door een groepje enthousiaste kinderen, volwassenen en leerkrachten aan decorelementen voor het sprookjesbos. Er is nog een sessie gepland op 30 maart en 27 april van 13.30 tot 16.30 uur. Bij goed weer worden de elementen op zaterdag 4 mei op het parcours van het sprookjesbos geplaatst.

Op zondag 5 mei kunnen gezinnen met kinderen de decorelementen van de Academie ontdekken tijdens de opendeurdag van het sprookjesbos. Een hele eer en mooie beloning voor de kinderen die de afgelopen zaterdagen zo creatief zijn geweest.
Vanaf 13.30 uur zijn er geanimeerde sprookjeswandelingen met kinderanimatie. Het is best om vooraf een sprookjespakket voor deelname aan te kopen bij Toerisme Westerlo.

Opendeurdag in het sprookjesbos

Op zondag 5 mei zet het sprookjesbos in Westerlo zijn deuren open voor het grote publiek, maar vooral kinderen tot 10 jaar zullen een onvergetelijke namiddag beleven. Kom binnen langs de grote kasteelpoort en ontdek de vele nieuwigheden in het sprookjesbos. Begin je wandeling aan het Boswachtershuis vóór 15 uur zodat je alle acts kan zien.

In het bos kom je sprookjesfiguren, een grote en kleine goochelaar, een reus, Lange Gust op zijn step, een peperkoeken huisje, een zwiermolentje en nog zoveel andere verrassingen tegen. Elk ingeschreven kind krijgt een wafel op eens stokje.

Kom je sprookjespakket met kaboutermuts voor de sprookjeswandeling op voorhand kopen bij Toerisme Westerlo. Dat is voordeliger en dan moet je ook niet meer aanschuiven op zondag 6 mei. Het kost 4 euro per kind. Wil je toch de dag zelf inschrijven? Dat kan aan het Boswachtershuis tussen 13.30 en 15 uur. Dan betaal je 5 euro per kind.

Datum:                        5 mei 2019

Uur:                            vanaf 13.30 uur

Deelnameprijs:           4 of 5 euro per kind(met kaboutermuts)

Locatie:                       jeugdherberg Boswachtershuis, Papedreef 1 te Westerlo

Parking:                       Sportpark De Beeltjens, Kasteelpark 6

Meer info:                   Toerisme Westerlo, 014 54 54 28 of info@toerismewesterlo.be

Lezing Chris De Stoop in de bib

Op woensdag 24 april 2019 om 20 uur verwelkomen we Chris De Stoop in de bibliotheek.

Chris de Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Zijn werk werd in een tiental landen vertaald en werd bekroond met literaire en journalistieke prijzen. Als auteur debuteerde hij in 1992 met de geruchtmakende bestseller ‘Ze zijn zo lief, meneer’, over een internationale bende vrouwenhandelaars.

In deze lezing vertelt hij over zijn nieuwste boek, ‘Wanneer het water breekt’, een universeel, aangrijpend verhaal over bootvluchtelingen, dat inzoomt op één boot, één groep, één familie. Via het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland Vietnam ontvluchtten, laat hij je kennismaken met de mensen achter de ‘vluchtelingenproblematiek’.

De lezing wordt opgeluisterd met sprekende beelden in een diavoorstelling.

Inschrijven: Bibliotheek, Cultuurplein 2, 2220 Heist-op-den-Berg, 015 24 57 44,  bibliotheek@heist-op-den-berg.be, www.heist-op-den-berg.bibliotheek.be

Prijs: 5 euroHet Vlaams Fonds voor de Letteren ondersteunt deze lezing.

Voorleeskwartiertje in de bib

Een bibmedewerker leest voor op woensdag 3 april 2019 om 14.30 uur! Zet je er gezellig bij en laat je verrassen door een grappig, lief, spannend of wondermooi verhaal. Iedereen kan meeluisteren, intussen zelf boeken kiezen of de krant lezen.

Elke eerste woensdag van de maand!

Iedereen welkom. Gratis, inschrijven niet nodig.

Meer info

Nieuwsbrief van de stad Herentals

Burgemeester en schepenen houden maandelijkse zitdag in Noorderwijk en Morkhoven

Het college van burgemeester en schepenen organiseert vanaf april maandelijkse zitdagen in Noorderwijk en Morkhoven. In het Dorpshuis van Noorderwijk vindt de zitdag elke voorlaatste maandag van de maand plaats, in het Dorpshuis van Morkhoven elke laatste maandag van de maand. Van 18 tot 19 uur zijn er telkens twee schepenen aanwezig. U kunt bij hen terecht met al uw ideeën en voorstellen voor een bruisend Noorderwijk, Morkhoven en Herentals.

Het stadsbestuur wil sterk inzetten op burgerparticipatie. Een nauw contact met de inwoners van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven is een goede manier om deze burgerparticipatie vorm te geven. Naast de zitdagen in Noorderwijk en Morkhoven blijven de collegeleden ook bereikbaar tijdens de zitdagen in het administratief centrum en na afspraak. Voor meer informatie kunt u terecht op www.herentals.be/schepencollege.

Jaagpad naast Kempisch kanaal onderbroken tijdens aanleg fietsbrug

De provincie Antwerpen legt een fietsbrug aan over het Kempisch Kanaal. De werkzaamheden startten op 21 maart en duren tot augustus. In deze periode is het jaagpad tussen de Zavelbosstraat  en de jachthaven onderbroken. Fietsers volgen een omleiding via de Zavelbosstraat, Sint-Jobsstraat, Kruisboogstraat, Musketstraat en Schuttersstraat.

De fietsbrug maakt deel uit van de nieuwe fietsostrade F105. Die begint aan het station van Herentals en loopt langs de spoorweg over Olen, Geel en Mol tot in Balen. Met een totale afstand van 36 kilometer zorgt ze ervoor dat u veilig en vlot door de Kempen kunt fietsen.

Doorgang Belgiëlaan-Hikstraat afgesloten tijdens werkzaamheden

Van maandag 1 april tot vrijdag 26 april laat Proximus werken uitvoeren op de Belgiëlaan. De werfzone bevindt zich aan de rechterzijde van de straat in de richting van het centrum naar het station. Tussen de Goudbloemstraat en het Gandhiplein wordt er niet gewerkt op de grote baan, maar op de zijbanen aan Colruyt en Basic-Fit. Er is hinder op het voetpad, het fietspad en de parkeerstrook. Doorgaand verkeer blijft mogelijk, behalve ter hoogte van de Hikstraat. Daar is de doorgang met de Belgiëlaan afgesloten. Het verkeer volgt een omleiding via de Fraikinstraat.

Paaskermis op de Grote Markt

Van zaterdag 20 tot woensdag 24 april staat de paaskermis op de Grote Markt. Het stadsbestuur opent de kermis officieel op zaterdag 20 april om 18 uur met een rondgang over de kermis. Fanfare Zucht naar Kunst zorgt voor muzikale begeleiding en de paashaas deelt paaseitjes uit. De kermis is elke dag open van 14 tot 21 uur. Op zondag start de kermis al om 13 uur. Op woensdag 24 april is het familiedag. Kermissen is dan goedkoper.

Om alles vlot te laten verlopen, is de Grote Markt autovrij van woensdag 17 april om 7 uur tot donderdag 25 april om 12 uur. In het Hofkwartier, de Zandstraat (tussen Grote Markt en Collegestraat), de Koppelandstraat (tussen Grote Markt en Nonnenstraat) en de Kloosterstraat is er in die periode geen doorgaand verkeer mogelijk. Het eenrichtingsverkeer wordt opgeheven.

Het multifunctioneel terrein op de Herenthoutseweg is voorbehouden voor de kermiskramers van maandag 8 april om 8 uur tot vrijdag 26 april om 17 uur. Ook in de Oud-Strijderslaan is het verboden te parkeren tussen de Sint-Jobsstraat en de ovonde van maandag 15 april om 8 uur tot woensdag 17 april om 16 uur.

Week van de Amateurkunsten 2019

De landelijke Week van de Amateurkunsten (WAK) kende haar laatste editie in 2018. Maar in Herentals houden we nog één editie van 28 april tot en met 5 mei. The Legends, Tabula Rasa, Harmonieorkest Sint-Jozefscollege, het Koninklijk Sint-Franciscuskoor en het koor Canta Libre nemen deel aan deze laatste Herentalse WAK. De leden laten u graag meegenieten van hun kunst en muziek. U vindt het volledige programma in de Stadskrant van april en op www.herentals.be/WAK.

Golfclub Witbos krijgt subsidie voor toegankelijk toilet

Het college van burgemeester en schepenen kent een subsidie van voor sportinfrastructuurwerken toe aan Golfclub Witbos. De sportclub wil een G-sportwerking opstarten en laat daarom een nieuw toilet installeren dat toegankelijk is voor G-sporters. Ook de deuropening en de toegangsweg moeten aangepast worden zodat het toilet goed bereikbaar is. De subsidie bedraagt 50 procent van de kostprijs met een maximum van 5.700 euro.

Uit het schepencollege van Heist-op-den-Berg

Parkeerplaats personen met een beperking

Het college beslist een parkeerplaats voor personen met een beperking aan te
leggen in de Oude Gendarmeriestraat in Heist-centrum, ter hoogte van huis-
nummers 12-14. De plaats sluit aan bij de parkeersvrije zone aan het kruispunt
met de Velodroomstraat. De parkeerplaats krijgt een blauwe markering met
rolstoelpictogram en wordt aangegeven door een verkeersbord.

Renteloze lening KLJ Wiekevorst

Heistse jeugdverenigingen die hun lokalen renoveren of vernieuwen, kunnen hiervoor een renteloze lening krijgen van het gemeentebestuur. KLJ Wiekevorst
diende in dit kader een aanvraag in bij team Sport en Jeugd voor de bouw van
nieuwe lokalen. Het college gaat akkoord met de aanvraag en kent een renteloze
lening van 30.000 euro toe aan KLJ Wiekevorst. Aangezien de bouwwerken al
vergevorderd zijn (de ruwbouw is zo goed als klaar), krijgen zij het bedrag in één
keer uitbetaald. KLJ Wiekevorst zal dit bedrag over een termijn van 10 jaar
terugbetalen.

Verlichting parking Vlinderstraat

Het college beslist om openbare verlichting te plaatsen aan de toegang van de
parking in de Vlinderstraat. Eandis zal er drie verlichtingspalen plaatsen. De kost-prijs hiervan bedraagt 3.018,18 euro inclusief btw. 

Nieuwe seniorenraad

Op donderdag 28 februari 2019 werd de algemene vergadering van de senioren-raad samengeroepen en werden er verkiezingen georganiseerd om een nieuw
dagelijks bestuur samen te stellen. Volgende personen werden verkozen om te
zetelen in het dagelijks bestuur: Roger Oeyen, voorzitter Tilly Van Hemelen,
ondervoorzitter Annie Verhaegen, secretaris Eric Van Bogaert, penningmeester Maria Verhoeven, bestuurslid Gilbert De Maeseneer, bestuurslid Marc Brabants,
bestuurslid Johnny Ooye, bestuurlid Noëlla Vermunicht, bestuurslid Joris Welters, bestuurslid. De gemeenteraad keurt deze samenstelling goed.

Wegen- en rioleringswerken Zonderschotsesteenweg

De gemeenteraad keurt het bestek en de raming goed voor het uitvoeren van
wegen- en rioleringswerken in de Zonderschotsesteenweg (zijweg naar kerkhof). De opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure en wordt bekendgemaakt op nationaal niveau.