Uit het schepencollege van Heist-op-den-Berg

Aankoop glasbakken

Elke nieuwbouwwoning in Heist-op-den-Berg krijgt standaard een blauwe
glasbak. Als je glasbak beschadigd of verdwenen is, kan je een nieuwe krijgen
bij het Onthaal in het gemeentehuis. Omdat de voorraad glasbakken bijna
uitgeput is, beslist het college om 400 nieuwe glasbakken te bestellen bij IOK
Afvalbeheer tegen een jaarlijkse huurprijs van 800 euro, en dit gedurende vijf
jaar.

Wegen- en rioleringswerken Zonderschotsesteenweg

Het college gaat akkoord met het project wegen- en rioleringswerken
Zonderschotsesteenweg (zijstraatje – toegangsweg naar kerkhof). De raming
bedraagt 246.326,01 euro inclusief btw, waarvan de kosten als volgt verdeeld
zijn: 68.566,71 euro ten laste van Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg 177.759,30 euro ten laste van Pidpa  

Uitbetaling maatschappelijk waardevolle en gemeenschapsvormende projecten

Heistse jeugdverenigingen en jeugdafdelingen die een maatschappelijk waardevol of gemeenschapsvormend project uitvoeren, kunnen hiervoor subsidies
krijgen van het lokale bestuur. Voorbeelden van zulke projecten zijn:
kerstbomen ophalen, zwerfvuil opruimen, helpen in een woonzorgcentrum,
helpen bij de nieuwjaarsdrink, … Een totaal bedrag van 3.999 euro wordt
verdeeld onder acht jeugdverenigingen/jeugdafdelingen.

Actie kindergemeenteraad Hulshout: wandel of fiets voor kleinere afstanden!

Op zaterdag 8 juni 2019 organiseert de Hulshoutse kindergemeenteraad een ludieke actie om onze inwoners te stimuleren om voor korte afstanden zich te voet of met de fiets te verplaatsen.

In elke deelgemeente staat bij een bepaalde handelaar een groepje kindergemeenteraadsleden om hun zelfgemaakte flyer te bedelen aan de klanten van deze handelaar.  Zijn deze klanten te voet of met de fiets, dan ontvangen zij ook een leuk bedankje.  De zelfgemaakte flyers liggen ook verdeeld over gans de gemeente bij andere handelaars.

De actie is er gekomen naar aanleiding van de vele berichtgevingen over ons klimaat in de pers.  De Hulshoutse kindergemeenteraad wil hier zijn steentje bijdragen en mensen confronteren met de toekomst van onze kinderen en het feit dat we er nú iets aan moeten doen.

Tijdstip: zaterdag 8 juni 2019 van 10.00u – 12.00u

Locaties:

  1. Beenhouwerij Driesen – Claes, J. Verlooyplein 49 te Houtvenne

Op deze locatie staat onze kinderburgemeester en schepen Elien Bergmans. 

  • Bakkerij Vanalles & Nogwat, Grote Baan 71 te Hulshout
  • Bakkerij Vanalles & Nogwat, Netestraat 7 te Westmeerbeek

Nieuwsbrief van de stad Herentals

Servaas Daemsstraat en Herenthoutseweg terug open

De heraanleg van de Servaas Daemsstraat en het kruispunt met de Herenthoutseweg zit in de laatste rechte lijn. Op dinsdag 28 mei rond 17.30 uur gaat de weg terug open voor het verkeer. De komende weken voert de aannemer nog enkele kleine werkzaamheden uit die geen verkeershinder met zich meebrengen.

De Servaas Daemsstraat (tussen Ring en Woud), de Brouwerijstraat, Woud en Mussenblok kregen een nieuw wegdek en nieuwe riolering. Ook de nutsmaatschappijen vernieuwden hun leidingennet. De stad liet tegelijkertijd het kruispunt met de Herenthoutseweg herinrichten. Verkeer vanuit Herentals dat de Servaas Daemsstraat wil inrijden, kan nu voorsorteren op een afslagstrook naar links. Dit zorgt voor een vlottere doorstroming van het verkeer op het kruispunt.

Infomarkt over windprojecten op industriezone Klein-Gent

Energieleveranciers Luminus en Eneco plannen allebei een windproject op de industriezone Klein-Gent, naast de autosnelweg E313. Luminus wil er drie windturbines plaatsen en Eneco twee. Het openbaar onderzoek naar de vergunningsaanvragen loopt van 24 mei tot 22 juni 2019. Gedurende deze periode kunt u bezwaren indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Dit kan via www.omgevingsloket.be, een mail naar info@herentals.be of een brief. Voor meer informatie over het openbaar onderzoek kunt u terecht op www.herentals.be/openbaar-onderzoek of na afspraak bij de dienst omgeving.

Luminus en Eneco organiseren ook een infomarkt over de windprojecten. Die vindt plaats op maandag 3 juni in Link 21 (Welvaartstraat 14-1 bus 13). U kunt de infomarkt doorlopend bezoeken van 19 tot 21.30 uur. Aan de hand van fotomontages, kaarten en filmpjes komt u meer te weten over de plannen. De projectmedewerkers zijn ook aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Boekenverkoop ten voordele van 11.11.11

Op zaterdag 1, 8 en 15 juni kunt u van 10 tot 16 uur terecht op de jaarlijkse boekenverkoop in de bibliotheek. U kunt er afgevoerde boeken, tijdschriften, cd’s en dvd’s kopen aan een heel kleine prijs. De opbrengst gaat naar 11.11.11. Wilt u als vrijwilliger uw steentje bijdragen aan deze boekenverkoop of aan andere acties ten voordele van 11.11.11, laat dit dan gerust weten via wereld@herentals.be.

Open dagen in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni is iedereen tussen 10 en 18 uur welkom in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst (Markgravenstraat 89). Alle ateliers zetten hun deuren open en de leerkrachten staan klaar om een woordje uitleg te geven. Voelt u het kriebelen? Dan kunt u zich ineens inschrijven voor het nieuwe academiejaar.

Om de eindwerken van de laureaten te bewonderen, kunt u terecht in het voormalige Instituut van de Voorzienigheid in de Wolstraat. U ziet er verschillende technieken en beeldvormen zoals schilderijen, beelden, tekeningen, grafiek, keramiek, video en animatie. De tentoonstelling opent op zaterdag 15 juni om 16 uur en is verder nog open op zondag 16, zaterdag 22 en zondag 23 juni, telkens van 10 tot 18 uur.

Nog middelen beschikbaar voor de renovatie van leegstaande winkelpanden

In samenwerking met het Agentschap Innoveren & Ondernemen investeert de stad 150.000 euro in het opwaarderen van het kernwinkelgebied. Concreet komen alle leegstaande panden van de Grote Markt, Hofkwartier, Zandstraat en Bovenrij (tot Bovenpoort) in aanmerking voor een premie. De eigenaars kunnen de premie gebruiken voor de renovatie van de gevel of etalage of voor maatregelen die wonen boven de winkel mogelijk maken. De tussenkomst bedraagt 60 procent van de kosten, tot 20.000 euro. Voorlopig tekende enkel Bovenrij 62 in. De eigenaar deed beroep op de renovatiepremie om de gevel op te smukken. De nieuwe gevelstenen zijn ondertussen geplaatst en de eigenaar plant om het prachtig gerenoveerde pand in de komende tijd op de markt te brengen.

De premie is nog beschikbaar, maar moet voor het einde van dit jaar aangevraagd worden. Snel zijn is dus de boodschap. Voor meer informatie kunt u terecht op www.herentals.be/premiestelsels-kernwinkelgebied.

Hebt u suggesties voor de nieuwe fietskaart Kempen?

Toerisme Provincie Antwerpen is volop bezig met de voorbereiding van een herdruk van de fietskaart Kempen. Op deze kaart wordt het fietsknooppuntennetwerk in de regio Kempen en de omliggende gemeenten weergegeven. De voorbije maanden verzamelde de provincie al heel wat suggesties in verband met het fietsknooppuntennetwerk, onder andere via de meldingen die binnenkwamen op www.routedokter.be.

Hebt u nog aandachtspunten of opmerkingen? Signaleer ze dan voor 18 juni via www.routedokter.be of routedokter@provincieantwerpen.be. De provincie onderzoekt alle opmerkingen. Indien wenselijk én haalbaar, worden de suggesties aangepast op de kaart en waar nodig op het terrein. Zo kunt u tegen het voorjaar van 2020 met de nieuwe fietskaart tochtjes uitstippelen langs nog betere en mooiere trajecten in de Kempen.

Uit het schepencollege van Heist-op-den-Berg

Behaag onze Kempen

IOK organiseert van 1 september tot 20 oktober 2019 de intergemeentelijke
actie ‘Behaag onze Kempen’. Hiermee wil men inwoners aanzetten om kleine
landschapselementen, zoals hagen, aan te planten. Liefst inheemse en
standplaatsgeschikte soorten en gemengde hagen. Ook klimplanten, struiken, bomen, bloembollen en bloemenzaad voor bloemenweides kunnen gekocht
worden, evenals materialen zoals steunpalen en compost. In het aanbod zitten ook kant-en-klare gemengde pakketten om aan een welbepaald aspect te
voldoen, zoals een vochtige standplaats, bijen aantrekken of een snoephaag
realiseren. Dit jaar staan er ook drie gratis tuinbezoeken op het programma om kennis te maken met de verschillende aangeboden soorten en hun nut in de
tuin. In het aanbod zitten enkel inheemse en standplaatsgeschikte soorten,
voor een prijs die vergelijkbaar is met die van boomkwekers en tuincentra.
Het prijsverschil tussen aankoop en verkoop wordt gebruikt voor het beheer
van de natuur in de Kempense regio.  Het college beslist om deel te nemen aan de actie en om de gemeentelijke loods in de Herentalsesteenweg in te richten
als afhaalplaats voor het plantgoed.  Dit zal zijn op zaterdag 23 november.

Hulp schoolfeest

Op zondag 15 juni 2019 organiseert basisschool De Zonne in Zonderschot haar jaarlijkse schoolfeest. Het college geeft opdracht aan team Facilitair Beheer om een podium te leveren en te plaatsen.

Padenstructuur en grondwerken Boonmarkt

Het college keurt het bestek en de raming goed voor de inrichting van de
Boonmarkt (padenstructuur en grondwerken). De opdracht wordt gegund bij
wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. De offertes moeten ten laatste op 12 juni 2019 om 10.10 uur toekomen bij het
lokaal bestuur.

Infrastructuursubsidies jeugdverenigingen

Heistse jeugdverenigingen die kleine aanpassingen aan hun infrastructuur
willen uitvoeren, kunnen hiervoor subsdies krijgen van het lokaal bestuur. De
subsidie bedraagt 50% van de reële kosten met een maximum van 1.000 euro. In dit kader diende jeugdhuis Kwinten een aanvraag in om hun bestaande
opbergruimte om te bouwen tot een koelcel. De totale kostprijs van de werken bedraagt 5.491,59 euro. Het college beslist om de subsidieaanvraag goed te
keuren en 1.000 euro toe te kennen aan jeugdhuis Kwinten.

Aperitiefconcert Harmonieorkest Sint-Jozefscollege Herentals

Op zondag 2 juni om 10.30u willen de muzikanten van het Harmonieorkest van het Sint-Jozefscollege onder leiding van Bruno Van Steenbergen en in samenwerking met leerlingen van de muziekschool (Samwd Herentals, klassen muzieklab) onder leiding van Brigitte Goemans jullie verrassen met een sprankelend aperitiefconcert. Tijdens dit concert, waarvan de inkom bovendien volledig gratis is, zullen enkele van onze jonge muzikanten hun kunnen laten horen in enkele prachtige solostukken. Verder kan je bij een glaasje cava, koffie, thee of… een hotdog of een fantastisch lekker smakende pannenkoek eten en dit alles aan heel democratische prijzen. Voor dit alles kan je terecht in de feestzaal van het college, Collegestraat 46 te Herentals. Hopelijk tot dan want het loont echt de moeite!

Een slogan voor Herentals?

Een slogan voor Herentals? Goed gek zeker!

De Herentalsenaar weet van aanpakken. Dat blijkt uit een onderzoek over de eigenheid van onze stad en haar inwoners. Met deze eigenheid wil de stad aan de slag om van Herentals een bruisende stad te maken. De stad wil dit onderzoek en de resultaten ervan graag aan u voorstellen.

Dat gebeurt op 27 mei om 20 uur in de foyer van cc ’t Schaliken. U komt te weten hoe trots we zijn op ons verleden, onze monumenten en ons groen. U komt ook te weten dat we van een goede grap houden, maar dat het toch wel even duurt voor we iemand van buiten Herentals vertrouwen. Na de voorstelling van de eigenheid van Herentals gaat de stad samen met u op zoek naar de perfecte slogan voor de stad. Die slogan moet de eigenheid van de stad omarmen en zal in de promotie van de stad een belangrijke plaats krijgen. Alle geïnteresseerden zijn welkom. Schrijf u in via www.herentals.be/dna of tel. 014-28 50 50.

Het onderzoek naar de eigenheid van de stad maakt deel uit van het project Straat in het Vizier, dat de Zandstraat nieuw leven wil inblazen, en is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Provincie Antwerpen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Nieuwsbrief van de stad Herentals

Nieuwe werking voor stadsrecepties

De stad ondersteunt heel wat activiteiten met een receptie en blijft dit doen. Het stadsbestuur vernieuwt wel de werking. Zo ontvangen gehuwde koppels, in plaats van een receptie, een Helemaal Herentals cadeaucheque van 30 euro. Unieke activiteiten, bijzondere vieringen en persconferenties laat de stad voortaan professioneel ondersteunen door een Herentalse horecant. Daarnaast worden de vele recepties voor onder meer sportkampioenen en de bezoeken aan huwelijksjubilarissen vervangen door jaarlijkse publieksmomenten. Op deze momenten wil de stad ontmoeten, gemeenschapsvorming en netwerken stimuleren, wat positief is voor de samenleving binnen de stad. Het eerste grote moment vindt plaats op vrijdag 14 juni. Het stadsbestuur zet dan alle huwelijksjubilarissen van 2019 in de bloemetjes.

Herentals blijft ook volgend schooljaar een Octopusgemeente

Het stadsbestuur beslist om het lidmaatschap van Herentals als Octopusgemeente te verlengen voor het schooljaar 2019-2020. Het Octopusplan wil werk maken van veilige, gezonde en groene schoolomgevingen. Ook de stad draagt deze doelstellingen hoog in het vaandel. Dankzij het lidmaatschap kunnen alle basisscholen op het grondgebied van Herentals zich gratis inschrijven als Octopusschool.

Octopusscholen ontvangen onder meer een mooi materialenpakket voor de organisatie van de Strapdag, de wintercampagne (FLITS) en de bewegingscampagne in mei (Parkour). Zij krijgen ook toegang tot een digitaal leerplatform voor verkeerseducatie en kortingen op materialen en activiteiten. Alle informatie over het Octopusplan vindt u op www.octopusplan.info.

Finale Lava-beker op terreinen VC Herentals

Lava is een jaarlijkse voetbalcompetitie voor jeugdploegen in het gewest Lier-Herentals. De finalewedstrijden vinden plaats op donderdag 30 mei op de terreinen van VC Herentals aan de Herenthoutseweg. Iedereen is welkom om de jeugdspelers te komen aanmoedigen. VC Herentals is sterk vertegenwoordigd met finaleplaatsen voor de U9, U10, U12 en U17. De eerste wedstrijden starten om 10 uur. Supporters kunnen hun wagen parkeren op het multifunctioneel terrein. Het skateterrein moet wel vrij en bereikbaar blijven voor de skaters.

Olivia Classic op zondag 16 juni

Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming om de jaarlijkse Olivia Classic te laten plaatsvinden op zondag 16 juni. Er zijn fietstochten en een wandel- en loopparcours. De start en aankomst liggen aan de Fermerijhoef (Poederleeseweg 206). De opbrengst van het evenement gaat naar het Olivia Fund. Voor meer informatie kunt u terecht op www.olivia.be.

Uit het schepencollege van Heist-op-den-Berg

Landbouwfolies
Het college gaat principieel akkoord om een selectieve inzameling van landbouwfolies te organiseren van maandag 17 tot en met vrijdag 28 juni (met uitzondering van zaterdag 22 juni) in het Diftar-recyclagepark, Herentalsesteenweg 112 in Heist-op-den-Berg. De Heistse landbouwers worden op de hoogte gebracht van deze inzameling. 

Volgende folies kunnen afzonderlijk aangeboden worden voor de prijs van 85 euro/ton:

  • kuilfolie en zakken van kunstmest, veevoeders en kalvermelk (dikker dan 0,10 mm)
  • wikkel- of stretchfolie van gras- en hooibalen.

Landbouwers kunnen hun zakken, folies, .. ook rechtstreeks aanleveren op de Milieubedrijven van IOK Afvalbeheer.

Zuiders Getint
Op zondag 16 juni 2019 organiseert team Heist in de Wereld, in samenspraak met provinciaal Domein De Averegten, de achtste editie van Zuiders Getint. Dit gratis wereldfeest vindt plaats van 14 tot 19 uur op het terrein naast de Bioboerderij van De Averegten, Langendijk 17 in Hallaar. 

Op het programma staan allerlei optredens, workshops (henna, dotpainting, knutselen met blikjes), grime, een wereldmarktje met o.a. fairtradeproducten en -kledij, een berbertent met Marokkaans eten en muntthee, Indische hapjes, barbecue uit Kameroen, …en veel meer!

Het college geeft opdracht aan de politie om die dag aangepaste verkeersmaatregelen te treffen en hierop toe te zien. Er wordt parkeergelegenheid voorzien, maar we raden aan zoveel mogelijk met de fiets te komen.Team Facilitair Beheer zal hulp bieden bij het vervoer, opstellen en afbreken van tenten, kiosk, podium, nadarhekken, wisselbekers, …

Heist in de Wereld zal net zoals bij de vorige edities een aanvraag indienen voor de provinciale subsidie ‘een lokaal project van ontwikkelingseducatie’.  In het verleden kregen ze hiervoor het maximumbedrag van 3.500 euro.

De totale kostprijs voor de organisatie van Zuiders Getint bedraagt 12.000 euro.

Verkeersborden
Het college keurt het bestek en de raming goed voor het leveren van verkeersborden en toebehoren voor team Openbaar Domein. Een aantal bedrijven wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.