Aperitiefconcert Harmonieorkest Sint-Jozefscollege Herentals

Op zondag 2 juni om 10.30u willen de muzikanten van het Harmonieorkest van het Sint-Jozefscollege onder leiding van Bruno Van Steenbergen en in samenwerking met leerlingen van de muziekschool (Samwd Herentals, klassen muzieklab) onder leiding van Brigitte Goemans jullie verrassen met een sprankelend aperitiefconcert. Tijdens dit concert, waarvan de inkom bovendien volledig gratis is, zullen enkele van onze jonge muzikanten hun kunnen laten horen in enkele prachtige solostukken. Verder kan je bij een glaasje cava, koffie, thee of… een hotdog of een fantastisch lekker smakende pannenkoek eten en dit alles aan heel democratische prijzen. Voor dit alles kan je terecht in de feestzaal van het college, Collegestraat 46 te Herentals. Hopelijk tot dan want het loont echt de moeite!

Een slogan voor Herentals?

Een slogan voor Herentals? Goed gek zeker!

De Herentalsenaar weet van aanpakken. Dat blijkt uit een onderzoek over de eigenheid van onze stad en haar inwoners. Met deze eigenheid wil de stad aan de slag om van Herentals een bruisende stad te maken. De stad wil dit onderzoek en de resultaten ervan graag aan u voorstellen.

Dat gebeurt op 27 mei om 20 uur in de foyer van cc ’t Schaliken. U komt te weten hoe trots we zijn op ons verleden, onze monumenten en ons groen. U komt ook te weten dat we van een goede grap houden, maar dat het toch wel even duurt voor we iemand van buiten Herentals vertrouwen. Na de voorstelling van de eigenheid van Herentals gaat de stad samen met u op zoek naar de perfecte slogan voor de stad. Die slogan moet de eigenheid van de stad omarmen en zal in de promotie van de stad een belangrijke plaats krijgen. Alle geïnteresseerden zijn welkom. Schrijf u in via www.herentals.be/dna of tel. 014-28 50 50.

Het onderzoek naar de eigenheid van de stad maakt deel uit van het project Straat in het Vizier, dat de Zandstraat nieuw leven wil inblazen, en is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Provincie Antwerpen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Nieuwsbrief van de stad Herentals

Nieuwe werking voor stadsrecepties

De stad ondersteunt heel wat activiteiten met een receptie en blijft dit doen. Het stadsbestuur vernieuwt wel de werking. Zo ontvangen gehuwde koppels, in plaats van een receptie, een Helemaal Herentals cadeaucheque van 30 euro. Unieke activiteiten, bijzondere vieringen en persconferenties laat de stad voortaan professioneel ondersteunen door een Herentalse horecant. Daarnaast worden de vele recepties voor onder meer sportkampioenen en de bezoeken aan huwelijksjubilarissen vervangen door jaarlijkse publieksmomenten. Op deze momenten wil de stad ontmoeten, gemeenschapsvorming en netwerken stimuleren, wat positief is voor de samenleving binnen de stad. Het eerste grote moment vindt plaats op vrijdag 14 juni. Het stadsbestuur zet dan alle huwelijksjubilarissen van 2019 in de bloemetjes.

Herentals blijft ook volgend schooljaar een Octopusgemeente

Het stadsbestuur beslist om het lidmaatschap van Herentals als Octopusgemeente te verlengen voor het schooljaar 2019-2020. Het Octopusplan wil werk maken van veilige, gezonde en groene schoolomgevingen. Ook de stad draagt deze doelstellingen hoog in het vaandel. Dankzij het lidmaatschap kunnen alle basisscholen op het grondgebied van Herentals zich gratis inschrijven als Octopusschool.

Octopusscholen ontvangen onder meer een mooi materialenpakket voor de organisatie van de Strapdag, de wintercampagne (FLITS) en de bewegingscampagne in mei (Parkour). Zij krijgen ook toegang tot een digitaal leerplatform voor verkeerseducatie en kortingen op materialen en activiteiten. Alle informatie over het Octopusplan vindt u op www.octopusplan.info.

Finale Lava-beker op terreinen VC Herentals

Lava is een jaarlijkse voetbalcompetitie voor jeugdploegen in het gewest Lier-Herentals. De finalewedstrijden vinden plaats op donderdag 30 mei op de terreinen van VC Herentals aan de Herenthoutseweg. Iedereen is welkom om de jeugdspelers te komen aanmoedigen. VC Herentals is sterk vertegenwoordigd met finaleplaatsen voor de U9, U10, U12 en U17. De eerste wedstrijden starten om 10 uur. Supporters kunnen hun wagen parkeren op het multifunctioneel terrein. Het skateterrein moet wel vrij en bereikbaar blijven voor de skaters.

Olivia Classic op zondag 16 juni

Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming om de jaarlijkse Olivia Classic te laten plaatsvinden op zondag 16 juni. Er zijn fietstochten en een wandel- en loopparcours. De start en aankomst liggen aan de Fermerijhoef (Poederleeseweg 206). De opbrengst van het evenement gaat naar het Olivia Fund. Voor meer informatie kunt u terecht op www.olivia.be.

Uit het schepencollege van Heist-op-den-Berg

Landbouwfolies
Het college gaat principieel akkoord om een selectieve inzameling van landbouwfolies te organiseren van maandag 17 tot en met vrijdag 28 juni (met uitzondering van zaterdag 22 juni) in het Diftar-recyclagepark, Herentalsesteenweg 112 in Heist-op-den-Berg. De Heistse landbouwers worden op de hoogte gebracht van deze inzameling. 

Volgende folies kunnen afzonderlijk aangeboden worden voor de prijs van 85 euro/ton:

  • kuilfolie en zakken van kunstmest, veevoeders en kalvermelk (dikker dan 0,10 mm)
  • wikkel- of stretchfolie van gras- en hooibalen.

Landbouwers kunnen hun zakken, folies, .. ook rechtstreeks aanleveren op de Milieubedrijven van IOK Afvalbeheer.

Zuiders Getint
Op zondag 16 juni 2019 organiseert team Heist in de Wereld, in samenspraak met provinciaal Domein De Averegten, de achtste editie van Zuiders Getint. Dit gratis wereldfeest vindt plaats van 14 tot 19 uur op het terrein naast de Bioboerderij van De Averegten, Langendijk 17 in Hallaar. 

Op het programma staan allerlei optredens, workshops (henna, dotpainting, knutselen met blikjes), grime, een wereldmarktje met o.a. fairtradeproducten en -kledij, een berbertent met Marokkaans eten en muntthee, Indische hapjes, barbecue uit Kameroen, …en veel meer!

Het college geeft opdracht aan de politie om die dag aangepaste verkeersmaatregelen te treffen en hierop toe te zien. Er wordt parkeergelegenheid voorzien, maar we raden aan zoveel mogelijk met de fiets te komen.Team Facilitair Beheer zal hulp bieden bij het vervoer, opstellen en afbreken van tenten, kiosk, podium, nadarhekken, wisselbekers, …

Heist in de Wereld zal net zoals bij de vorige edities een aanvraag indienen voor de provinciale subsidie ‘een lokaal project van ontwikkelingseducatie’.  In het verleden kregen ze hiervoor het maximumbedrag van 3.500 euro.

De totale kostprijs voor de organisatie van Zuiders Getint bedraagt 12.000 euro.

Verkeersborden
Het college keurt het bestek en de raming goed voor het leveren van verkeersborden en toebehoren voor team Openbaar Domein. Een aantal bedrijven wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

OKRA groepeert seniorenduikers

OKRA regio Kempen telt ongeveer 20 000 leden in de regio Kempen. De grootste seniorenorganisatie van ons land biedt tal van initiatieven aan. Van fietsen tot wandelen, van film tot cultuur, van biljart tot petanque. Enzovoort enzovoort. OKRA heeft het allemaal voor senioren. En sinds nu dus ook een heuse duikclub! OKRA, dé referentie voor elke 55+’er!

Buddy’s

We horen regelmatig dat senioren die graag duiken buddy’s zoeken om in de kalmere weekdagen richting bijvoorbeeld Zeeland te trekken, omdat er dan bijna geen tot helemaal geen andere duikploegen te spotten zijn.

Zo ontstond het idee om met een groepje seniorenduikers te starten. Want wat is er inderdaad plezanter dan je hobby met vrienden of leeftijdsgenoten te delen?

Heist tegen homofobie

Wereldwijd viert men op 17 mei Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie. Hierbij worden onder andere discriminatie en vervolging van holebi’s en transgenders aangeklaagd. In ons land vraag çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van holebi’s, transgender en intersekse personen, net als vorig jaar aan steden en gemeenten om de regenboogvlag uit te hangen. In Heist-op-den-Berg zal dit weekend de regenboogvlag dan ook opnieuw wapperen aan het gemeentehuis.

Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg vroeg dit jaar nog op enkele andere manieren aandacht voor de holebigemeenschap. Zo steekt de Gemeentekrant van mei in een ‘regenboogkleedje’ en kan je er informatie over en voor de holebigemeenschap in vinden. Een aantal gemeentelijke teams, waaronder team Gelijke Kansen, verstuurt deze maand een aangepast logo in regenboogkleuren mee in zijn communicatie via mail. Daarnaast krijgen gemeentelijke vacatures voortaan de vermelding ‘M/V/X’.

Met al deze acties wil Heist-op-den-Berg een krachtig signaal uitsturen.

Belgisch Jeugdkampioenschap Petanque

Op donderdag 30 mei (O.L.H. Hemelvaart) 2019 organiseert onze club in samenwerking met de Belgische petanque federatie en de stad Herentals het Belgisch jeugdkampioenschap petanque.Deze kampioenschappen gaan door op onze buitenterreinen gelegen op wijngaard 8te Herentals en zullen een ganse dag in beslag nemen.

De eerste officiële bal zal om 9 uur gegooid worden door de Herentalse schepenen van sport Yoleen Van Camp.Het spreekt voor zich dat dit veel spelers en toeschouwers kan aantrekken, want dit is een gratis evenement waarop iedereen welkom is. Dankzij de eigenaars van de Boskantine op de wijngaard kunnen bezoekers hunwagen parkeren op hun parking..

Evangelische kerk Levende Hoop Herentals organiseert repaircafé

Evangelische kerk Levende Hoop Herentals organiseert repaircafé:
Herstellen en recycleren is hip. Het repaircafé is een internationale organisatie. Doel is dingen die stuk zijn te herstellen. Iedereen kan hier terecht, volledig gratis.
Op 25/5 willen we dit een eerste maal organiseren, van 13u30 tot 17u. We hebben vrijwilligers die allerlei herstellingen kunnen doen; fietsen, electro, pc, horloges, kledij, …
U kan mee helpen herstellen zodat u het volgende keer misschien zelf kan.

Editie 2 staat gepland op 28/9. Na deze 2 edities te evalueren zullen we beslissen hoe vaak we een repaircafé zullen organiseren.
Levende Hoop: Markgravenstraat 82, het trapje naar beneden volgen.
Meer info: zie www.repaircafé.org en https://www.levendehoop.be/repaircafe/