Lokaal warmteplan gaat van start

Vandaag worden er hoge temperaturen voorspeld en daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zeer warme dagen zijn namelijk niet zonder gevaar. Elk jaar sterven er helaas nog steeds honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenwonende ouderen of chronisch zieken, maar ook baby’s en jonge kinderen hebben op warme dagen behoefte aan extra zorg.

Met een lokaal warmteplan, dat breder kadert binnen het Vlaamse warmteactieplan van het Agentschap Zorg en Gezondheid, wil Heist-op-den-Berg haar inwoners voorbereiden op warme dagen. In het plan wordt beschreven hoe en wanneer de Heistse inwoners, met kwetsbare doelgroepen in het bijzonder, en professionals die werken met deze doelgroepen geïnformeerd en gewaarschuwd worden tijdens warme dagen. Het plan bevat tevens een aantal aanbevelingen en preventieve acties waarbij verschillende lokale partners nauw zijn betrokken, zoals Sport en Jeugd, het Speelplein, Thuiszorgdiensten … en wordt jaarlijks geactualiseerd. Op deze manier wil Heist-op-den-Berg als één van de eerste gemeenten in onze regio, structureel inzetten om gezondheidseffecten ten gevolge van erg warme dagen te voorkomen bij haar inwoners. Ook de dieren krijgen aandacht in het plan, want ook zij hebben last van de hitte.

Om het warmteplan kracht bij te zetten werden gadgets uitgedeeld om de burgers te sensibiliseren over warmte. Zo krijgen kinderen op het speelplein, de sportievelingen op de zomerkampen en de cliënten van de thuiszorgdiensten een zonnehoedje, zonnecrème of een waaier om zichzelf te beschermen tegen de warmte.

Op de website www.heist-op-den-berg.be/land/warme-dagen kan je tips vinden over wat je kan doen om jezelf, maar ook anderen te beschermen tegen warmte. Je vindt er verder ook handige infofiches per doelgroep waarop een aantal aandachtspunten worden samengevat.

Sluit Menu