BLOK SECURITY
      
LUISTER LIVE
SOCIAL MEDIA
         
ELMOS
LUISTER LIVE
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
SHARE
VLAAMS FIETSWEEKEND EN TRAINING TEN VOORDELE VAN THUISZORG IN 6 LANDELIJKE DORPEN IN ROEMENIË
Zes dorpen op het Roemeense platteland krijgen thuisverpleging
Ondanks het feit dat Roemenië lid is van de Europese Unie, is ziek of oud worden in Roemenië niet hetzelfde als ziek of oud worden in Vlaanderen. Zeker op het platteland in Roemenië zijn diensten als het Wit-Gele Kruis of Familiehulp quasi onbestaande.
Daarom startte Actie Dorpen Roemenië (of ADR-Vlaanderen) vorig jaar een sociaal-medisch project in 6 landelijke dorpen in Roemenië die elk een Vlaamse partnergemeente hebben, nl. Tessenderlo, Glabbeek, Bertem, Kruibeke, Nijlen en Geel. Bedoeling is om in deze dorpen een uitleendienst en een dienst medische en sociale thuiszorg op te starten.
In de week van 17-24 april wordt het project naar Vlaanderen gehaald d.m.v. een trainingsweek voor de Roemeense verpleegkundigen en vrijwilligers en een fietstocht voor het goede doel.

TRAINING
Roemeense verpleegkundigen en vrijwilligers op training thuiszorg
In de week van 17-21 april gaat een training voor dit thuiszorg project door in Vlaanderen. Van elk Roemeens dorp waar het thuiszorgproject wordt opgestart, worden twee medewerkers afgevaardigd. Naast het bijwonen van deze training gaan de Roemenen in elk van de betrokken Vlaamse gemeenten getuigen over de noodzaak aan thuiszorg en hoe ver het project in hun dorp gevorderd is.

FIETSEN
Vlaams fietsweekend zaterdag
Het Vlaams fietsweekend zal van start gaan op zaterdag 22 april om 9 uur op de hoofdzetel van fietskledingproducent BIORACER in Tessenderlo. Voor de keuze van deze startplaats zijn er twee goede redenen: BIORACER is sponsor van deze ADR-fietssponsortochten, Tessenderlo en LimPro ondersteunen Dumitresti. Daarna gaat het echte fietswerk van start met een rit richting Glabbeek. Glabbeek is de partnergemeente van het Roemeense dorp Viscri. Fietsers en supporters zijn welkom in Glabbeek voor een spaghetti maaltijd in Sporthal Ter Linden. Na de middag wordt er verder gefietst naar Bertem. Het Roemeniëcomité Bertem-Taut serveert in Zaal De Cerkel een koude schotel voor alle liefhebbers.

Vlaams fietsweekend zondag
Op zondagmorgen 23 april om 10u, mogen we het startsein geven met Jos De Kerf (rechts op de foto) aan Gemeenteschool De Eenhoorn in Kruibeke. Jos De Kerf bolde vorig jaar 1.100 km dwars door Roemenië voor het project. De vereniging ‘Een Dorp voor een Dorp Kruibeke – Moldovita’ organiseert op hetzelfde moment een ontbijtactie om geld in te zamelen voor hun project. ’s Middags zal de vereniging Nijlen voor Hodora overheerlijke spaghetti serveren in de Brandweerkazerne van Nijlen. De laatste etappe van het Vlaams fietsweekend gaat door de Kempen van Nijlen naar Geel. De aankomst en tevens het slotmoment van dit Vlaams fietsweekend zal verzorgd worden in de Parochiezaal van Geel-Larum.

Twee fietsperiodes in Roemenië
Dit fietsweekend is tevens een ‘oefenweekend’ voor de fietsers die in juni en september deelnemen aan de fietssponsortochten in Roemenië. In elke fietstocht worden twee van de betrokken dorpen bezocht. Voor beide sponsortochten is er nog mogelijkheid tot deelname.

Concreet voor Geel
Geel en de VZW Geels Roemeniëkomitee zijn gastheer voor de training thuiszorg van 17-21 april. Deze training wordt op dinsdag 18 april om 11u30 afgetrapt met een ontvangst op het Geelse stadhuis door burgemeester Vera Celis.
De Geelse partnergemeente Slatina-Timis is in dit project dubbel betrokken. Enerzijds is het sociaal-medische centrum ADAMSlatina-Timis medecoördinator van dit Roemeense thuiszorgproject. Anderzijds is ook de buurgemeente Armenis mee in het thuiszorgproject gestapt met ondersteuning van ADAMS en VZW Geels Roemeniëkomitee.

Op zondag 23 april om 16u00 ontvangt KWB Larum in Het Kafeeke (parochiezaal), de groep fietsers die de sponsortocht in Vlaanderen reden.
Wie nieuwsgierig is naar het verhaal achter de Roemeense thuiszorg en de Roemeense fietstochten is daar van harte welkom. Met een hapje en een drankje komen de betrokkenen er aan het woord met hun verhaal: de Roemeense verpleegkundigen Alin en Ioan Suru, Stef Vanhoof (Oosterlo) die de sponsortocht van september zal meefietsen in Roemenië, fietstochtorganisator Jef Vanhoof, fietstocht begeleiders Ria & Paul Helsen, de Roemeense ambassade en de Geelse burgemeester en schepenen.
De volledige opbrengst gaat naar de uitbouw van het thuiszorgproject.

De coördinatie achter dit thuiszorgproject
Dit Roemeense thuiszorgproject wordt georganiseerd vanuit 2 landen. In Roemenië coördineren ‘The Open Network for community development’ en ADAMSlatina-Timis. ‘The Open Network for community development’ is de Roemeense partnerorganisatie van ADR-Vlaanderen. ADAMSlatina-Timis is de partnerorganisatie van vzw Geelse Roemeniëkomitee.
In Vlaanderen coördineert ADR-Vlaanderen een stuurgroep van de zes betrokken Vlaamse vrijwilligersgroepen en gespecialiseerde organisaties. ADR-Vlaanderen is de koepel van Vlaamse vrijwilligersgroepen actief in Roemenië en verenigd 80 lokale Roemeniëwerkingen. Het project wordt in Roemenië betoelaagd door het Zwitsers-Roemeens samenwerkingsprogramma.

Fiscaal aftrekbare giften
Het Zwitsers-Roemeens samenwerkingsprogramma voorziet de middelen voor dit project. Toch blijft er een stuk eigen inbreng, het opzetten van thuiszorguitleendiensten lokaal en het bestendigen van het project waarvoor middelen gezocht worden in Roemenië en België via vrijwilligersverenigingen en sympathisanten. Daarom dat deze week ook een belangrijke financiële week is om giften op te halen. ADR-Vlaanderen kreeg van de KBS een projectrekening toegekend waardoor giften die rechtstreeks op deze rekening worden gestort fiscaal aftrekbaar worden vanaf een bedrag van € 40 of meer op jaarbasis. In februari van het jaar volgend op het jaar van de gift krijgt men een fiscaal attest via de KBS. Storten kan nog tot eind 2017. We hopen zo 17.000 Euro samen te brengen om het thuiszorgproject ter plaatse te ondersteunen en verder uit te bouwen.
Rekeninggegevens: BE10 0000 0000 0404, gestructureerde mededeling ‘128/2897/00026’

Adressen i.f.v. deze trainingsweek
• BIORACER in Tessenderlo: Industrieweg, Ravenshout Z.5.2.50
• Sporthal Ter Linden: Tiensesteenweg 196A, Glabbeek
• Zaal De Cerkel : Tervuursesteenweg 164, Bertem
• Gemeenteschool De Eenhoorn in Kruibeke: Edmond Gorrebeeckstraat 14a, Kruibeke
• Brandweerkazerne van Nijlen: Kerkstraat 4, Nijlen
• Parochiezaal van Geel-Larum: St. Corneliusstraat,10 - 2440 Geel