Nieuwsbrief van de stad Herentals – Week 38

Actie tegen hondenpoep

Hondenpoep blijft een van de grootste ergernissen in Herentals. Om dit vervelende probleem opnieuw onder de aandacht te brengen, houdt de stad een actie tijdens de Week van de Handhaving. Van 30 september tot 5 oktober moedigen de gemeenschapswachten hondeneigenaars aan om de omgeving netjes te houden. Ze delen hondenpoepzakjes, hondensnoepjes en speeltjes uit. Maar ook de GAS-ambtenaren zijn aanwezig om overtredingen vast te stellen. Hondeneigenaars die hun hond uitlaten zonder zakje, de uitwerpselen van hun hond niet opruimen of hun hond niet aan de leiband houden, riskeren een boete die kan oplopen tot 350 euro. Na de Week van de Handhaving blijven de gemeenschapswachten en de GAS-ambtenaren het hele jaar door controles voeren, ook ’s avonds en tijdens het weekend. Wilt u aan de buurt tonen dat u de actie steunt, vraag dan een gratis affiche aan via www.herentals.be/hondenpoep.

Herfst- en winterwandelingen

Van 6 oktober 2019 tot 15 maart 2020 kunt u elke zondag onder begeleiding van een gids gratis een wandeling maken. De wandelingen vertrekken telkens om 14.30 uur vanuit een Herentalse horecazaak en komen daar tussen 16.30 uur en 17 uur ook terug aan. Inschrijven is niet nodig en deelnemen is gratis.

Net zoals de voorbije jaren kunt u elke week kiezen voor een snelle wandeling of voor een langzame wandeling. Er zijn ook twee speciale wandelingen uitgestippeld die toegankelijk zijn voor kinder- en rolwagens. U vindt de volledige kalender op www.herentals.be/winterwandelingen en in de brochure bij de dienst toerisme. U vindt de wandelingen ook elke maand in de UiT-kalender achteraan in de Stadskrant.

Fotowedstrijd Trage Wegen

Elk jaar vindt in de herfst de Dag van de Trage Weg plaats. In het weekend van 19 en 20 oktober trekken opnieuw duizenden wandelaars, fietsers en ruiters op verkenning langs kleine wegen en paadjes. Wilt u uw uitstap met iedereen delen? Doe dan mee met de fotowedstrijd. Neem een originele, artistieke of kenmerkende foto van een trage weg in Herentals en deel uw foto via Facebook, Twitter of Instagram met #herentalswandelt. Een jury kiest vijf winnaars uit die beloond worden met een Helemaal Herentals cadeaucheque. Foto’s indienen kan van 1 tot en met 31 oktober. Iedereen vanaf zestien jaar kan deelnemen. U vindt het volledige wedstrijdreglement op www.herentals.be/tragewegen.

OCMW geeft begijnhofwoning in erfpacht

Het OCMW van Herentals geeft een woning op het Begijnhof in erfpacht. Het gaat om de woning met huisnummer 18. De erfpacht wordt tijdens een openbare zitting toegewezen aan de hoogste bieder. De zitting vindt plaats op maandag 28 oktober om 18 uur in de raadzaal van het administratief centrum (Augustijnenlaan 30). Op www.herentals.be/begijnhof18 vindt u meer informatie over de woning en de voorwaarden van de erfpacht. U kunt de woning vrij bezichtigen op zaterdag 28 september tussen 10 uur en 13 uur, maar ook op weekdagen tussen 9 en 16 uur. Daarvoor maakt u een afspraak met de dienst patrimonium (patrimonium@herentals.be, tel. 014-28 50 50).

Fakkeltocht tegen armoede

Op donderdag 17 oktober, de werelddag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting, organiseert vzw De Fakkel een fakkeltocht door de straten van Herentals. Het officiële gedeelte start om 19 uur in de foyer van cultuurcentrum ‘t Schaliken (Grote Markt 35). Het thema dit jaar is betaalbaar onderwijs. Bit By Barracuda zorgt voor de muziek. De fakkeltocht zelf start om 20 uur op de Grote Markt. Na afloop is er een receptie, verzorgd door de Wereldwinkel. Iedereen is welkom. Wilt u laten zien dat u de fakkeltocht steunt, hang dan een wit geknoopt laken uit uw raam!

Nacht van het Kempens Erfgoed

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober staat het Kempens erfgoed in de schijnwerpers. Op meer dan dertig plaatsen organiseren lokale verenigingen, musea en archieven gratis activiteiten. Ook in Herentals is er een boeiend programma. Zo verwelkomen Herentaldum en de Herentalse Geschiedkundige Kring u op vrijdag om 19.30 uur in Kasteel Le Paige. Zij pakken uit met een lezing over de dramatische vliegtuigcrash in Wolfstee in 1942 en een film over het religieuze erfgoed op de Kempische Heuvelrug. Op zaterdag houdt de Noorderwijkse Sint-Baafskring een open archiefavond in het Dorpshuis van Noorderwijk (Ring 26). U bent welkom van 19 tot 23 uur.

Ten slotte nodigt kunstkring Tabula Rasa iedereen uit op een gezellige vertelavond in hun atelier (Schoolstraat 44/2). Er is zowel een vertelavond op vrijdag als op zaterdag. Schrijf u vooraf in via k.a.tabularasa@hotmail.com. Het volledige programma vindt u in de brochure en op www.nachtkempenserfgoed.be.

Wedstrijden voor paarden en pony’s aan de Heikenstraat

Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober organiseert rijvereniging LRV Grobbendonk een gecombineerde wedstrijd (dressuur, springen en cross country) voor alle reeksen pony’s en paarden. Hierdoor is er op beide dagen geen doorgaand verkeer mogelijk in de Heikenstraat (vanaf Haanheuvel richting Vorselaar) van 7.30 uur tot 18.30 uur. Er geldt ook een parkeerverbod.

Zesde Herentalse oldtimerrondrit

Op zondag 20 oktober wordt de Grote Markt opnieuw omgetoverd tot een paradijs voor oldtimerliefhebbers. De wagens vertrekken tussen 10 en 11 uur voor een toeristische rondrit van 100 of 150 kilometer. Vanaf 16 uur komen zij terug aan op de Grote Markt waar ook enkele foodtrucks staan. Deelnemen kan met alle auto’s ouder dan 25 jaar. Voor meer informatie kunt u terecht op www.markethings.be.

Om alles in goede banen te leiden, keurt het college van burgemeester en schepenen een tijdelijk verkeersreglement goed. Op zondag 20 oktober van 6 tot 19 uur is er geen verkeer toegestaan op de Grote Markt en de Zandstraat (tussen Grote Markt en Collegestraat). Van 5 tot 19 uur geldt er een parkeerverbod.

Herentalse Bierfeesten

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober kunt u vanaf 12 uur terecht in zaal ‘t Hof (Grote Markt 41) voor een nieuwe editie van de Herentalse bierfeesten. U kunt er meer dan honderd bieren proeven, waarvan minstens tien op vat. De Bierfeesten zijn een organisatie van de vzw Herentalse Bierfeesten en KSA Herentals. De opbrengst gaat volledig naar de werking van de jeugdbeweging.

De organisatie plaatst een grote koelwagen op de laad- en loszone achter zaal ’t Hof. Om het plaatsen en ophalen van de wagen vlot te laten verlopen, geldt er een parkeerverbod op een deel van het parkeerterrein aan het Stadspark op donderdag 24 oktober, van 8 tot 10 uur, en op maandag 28 oktober, van 12 tot 14 uur. Op maandag geldt er ook een parkeerverbod op de eerste rij parkeerplaatsen aan de middenberm van de Belgiëlaan om de koelwagen vlot van het parkeerterrein te laten rijden.

Sluit Menu