Werelddag Dementie

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Werelddag Dementie. Heist-op-den-Berg maakt er al sinds 2010 werk van om een dementievriendelijke gemeente te zijn. Sindsdien is een stuurgroep bestaande uit afgevaardigden van het lokale bestuur, de vier woonzorgcentra, de mutualiteiten en Regionaal expertisecentrum dementie Orion in samenwerking met PGN intensief aan het werk. De stuurgroep organiseert doorheen het jaar diverse acties voor personen met dementie en hun mantelzorgers en staat ter beschikking voor iedere persoon en elke organisatie met vragen.

Naar aanleiding van de Werelddag Dementie op 21 september staan in Heist-op-den-Berg diverse activiteiten op het programma.

Zaterdag 21 september: ‘Vergeet de parkeerbon, vergeet niet te doneren’.

Tijdens de werelddag Dementie tussen 9 en 18 uur vervangt de parkeerbeheerder de parkeerboetes door de bon ‘Vergeet de parkeerbon’. Iedere beboete chauffeur krijgt in de plaats van een boete een vraag om een bijdrage te storten aan de Alzheimer Liga.

Op die manier wil het lokale bestuur op een positieve manier meewerken om dementie en in het bijzonder de ziekte Alzheimer extra onder de aandacht te brengen. Chauffeurs worden niet verplicht om een gift te storten, maar het lokale bestuur rekent op de sympathie en het begrip van Heistenaars en bezoekers.

Maandag 23 september: ‘Dementievriendelijke handelaars’

De handelaars die het voorbije jaar aan de actie ‘dementievriendelijke handelaars’ deelnamen, ontvangen een bedanking met nadien een receptie. Tegelijk wordt de aftrap gegeven voor een herhaling van deze actie in 2020. De stuurgroep informeert en activeert de deelnemende handelaars over dementie.

Praktisch:

  • Wanneer: maandag 23 september om 19 uur
  • Waar: Gemeentehuis, Kerkplein 15, Heist-op-den-Berg

Donderdag 26 september: Optreden van ‘Het Pitkoor’ van Ten Kerselaere en ‘De Muziekdoos’ van WZC Sint-Jozef.

De contactkoren van Ten Kerselaere en WZC Sint-Jozef verzorgen een optreden. Een contactkoor is een koor waarvan personen met dementie volwaardig lid zijn. Het samen in groep zingen staat centraal met een aangepast tempo en repertoire.
In een eerste deel treden de contactkoren op en na een korte pauze is er een ‘sing-along’ waarbij alle aanwezigen kunnen meezingen.

Praktisch:

  • Wanneer: donderdag 26 september van 14 uur tot 16 uur (deuren open om 13 uur)
  • Waar: Cultuurcentrum Zwaneberg, Cultuurplein, Heist-op-den-Berg
  • Gratis inkom

Maandag 30 september: Praatcafé dementie ‘Wat zeg ik wel en wat niet’

De Week van Dementie sluit af met een praatcafé over het thema ‘Wat zeg ik wel en wat niet’ en gaat over begrijpend communiceren met personen met dementie. Wat zeg je best tegen mensen met dementie? Vertel je elke keer de waarheid of omzeil je die soms? Hoe ga je om met heldere momenten?

Praktisch:

  • Wanneer: maandag 30 september om 14 uur (deuren open om 13.30 uur)
  • Waar: Cultuurcentrum Zwaneberg, Cultuurplein, Heist-op-den-Berg
  • Gratis inkom

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu